عمل دیسک کمر با لیزر؛ مزایا، معایب و روش جراحی

جراحی دیسک کمر با لیزر
جراحی دیسک کمر با لیزر

کمردرد یکی از مزمن‌ترین بیماری‌های آزاردهنده است که علاوه بر اعمال هزینه مادی، بر کیفیت کار و زندگی فرد تاثیر می گذارد. لیزرها در زمینه‌های مختلف پزشکی مورد استفاده قرار می گیرند و مزایای منحصر به فردی دارند. از لیزر می‌توان در عمل دیسک کمر استفاده کرد.

در این مقاله نقش و اهمیت لیزرهای مختلف در جراحی دیسک کمر را بررسی می‌کنیم.

بر اساس مطالعات اخیر می توان دریافت که روش های مختلفی برای استفاده از لیزر در جراحی دیسک کمر وجود دارد. این روش ها همگی نقاط قوت و ضعف خود را دارند.

عمل دیسک کمر با لیزر با توجه به کاهش خطرات جراحی و طول مدت بستری بیماران می تواند روش عالی باشد. اما انتخاب روش مورد استفاده برای این نوع جراحی باید با توجه به شرایط بیمار و بر اساس نظر پزشک معالج انجام شود.

عمل دیسک کمر با لیزر

عمل دیسک کمر با لیزر

جراحی‌های مختلفی برای عمل دیسک کمر وجود دارد. مثل روش سنتی یا باز، جراحی ستون فقرات کم تهاجمی (MISS) و جراحی با لیزر.

در طی جراحی سنتی، یک برش طولانی در پشت ایجاد می شود. به همین دلیل زمان بهبودی طولانی‌تر می‌شود.

MISS برش کوچکتری نسبت به جراحی سنتی دارد. از آنجایی که MISS کمتر تهاجمی است، می‌تواند منجر به درد کمتر و بهبودی سریع‌تر شود.

در طی عمل دیسک کمر با لیزر، یک لیزر فیبر نوری نخ مانند، بخشی یا تمام هسته مرکزی دیسک بین مهره‌ای را حذف می‌کند تا فشردگی روی نخاع و ریشه‌های عصبی مجاور را کاهش دهد. برخلاف سایر انواع عمل دیسک کمر، ممکن است فقط برای شرایط بسیار خاص، مانند زمانی که فشردگی عصب موجب درد می شود، مناسب باشد. جراحی دیسک کمر با لیزر برای هر فردی که کمردرد دارد مناسب نیست و انتخاب روش جراحی باید بر عهده جراح مغز و اعصاب باشد.

برای آشنایی با بهترین جراح مغز و اعصاب تهران، و اهمیت جراح در موفقیت درمان بیماری های این حوزه پیشنهاد می‌کنیم مقاله لینک شده را مطالعه نمائید.

جراحی دیسک کمر با لیزر و MISS اغلب با یکدیگر اشتباه گرفته می شوند یا تصور می شود که یکسان هستند. پیچیدگی بیشتر این موضوع این است که MISS ممکن است گاهی اوقات از لیزر نیز استفاده کند.

گیف اینستاگرام-دکتر میرزامحمدی

نظرات در مورد عمل دیسک کمر با لیزر

طبق یک مطالعه در سال 2021 برای 58 مورد عمل دیسک کمر با لیزر، نتایج مطلوبی را در بیماران گزارش کرد. هنگامی که بر روی عصب فشار وارد می شود، می تواند منجر به درد و ناراحتی شود.

در ستون فقرات، مواردی مانند فتق دیسک یا خار استخوان اغلب می‌توانند موجب فشردگی عصب شوند. یک مثال از یکی از این شرایط سیاتیک است که در آن عصب سیاتیک تحت فشار قرار می گیرد و منجر به درد در ناحیه کمر و ساق پا می شود.

عمل دیسک کمر با لیزر را می توان برای کاهش فشار عصب با هدف تسکین درد استفاده کرد. این کار تحت بی حسی موضعی انجام می شود.

یکی از روش های مورد مطالعه برای جراحی دیسک کمر، رفع فشار دیسک با لیزر از راه پوست (PLDD) است. در این روش از لیزر برای برداشتن بافتی از دیسک که موجب فشردگی و درد عصب است استفاده می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر پیشنهاد می کنیم مقاله پیچ گذاری ستون فقرات از پوست را مطالعه نمائید. دکتر خلیل میرزامحمدی این روش نوین را برای اولین بار در ایران انجام دادند.

در طول PLDD، یک کاوشگر کوچک حاوی لیزر به هسته دیسک آسیب دیده می رسد. این امر با کمک فناوری آندوسکوپی انجام می شود. سپس از انرژی لیزر برای برداشتن دقیق بافتی که بر روی عصب فشار می آورد، استفاده می شود.

00:53
truncate dir-rtl

دیسک کمر و کمر درد

مزایا

مزایای عمل دیسک کمر با لیزر این است که نسبت به روش سنتی جراحی کمر کمتر تهاجمی است. علاوه بر این، می توان آن را به صورت سرپایی و تحت بی حسی موضعی انجام داد. از بسیاری جهات، بسیار شبیه به MISS است.

طبق یک مطالعه در سال 2017 منبعی معتبر عمل دیسک کمر با لیزر را با جراحی دیگری به نام میکرودیسککتومی مقایسه کرد. محققان دریافتند که هر دو روش در یک دوره بهبودی دو ساله نتیجه مشابهی داشتند. در ادامه مزایا کلی عمل دیسک کمر با لیزر را بیان می‌کنیم:

  • دقت بالا در برداشتن بافت
  • از دست دادن خون کمتر نسبت به جراحی باز
  • قابلیت جراحی در فضاهای تنگ و باریک غیرممکن در جراحی سنتی
  • برش و نمونه برداری از بافت

معایب

عمل دیسک کمر با لیزر برای برخی از بیماری ها مانند بیماری های دژنراتیو ستون فقرات توصیه نمی شود. علاوه بر این، مشکلات پیچیده‌تر دیسک کمر، اغلب به جراحی سنتی‌تری نیاز دارند.

یکی از عوارض عمل دیسک کمر با لیزر این است که ممکن است به یک جراحی اضافی نیاز باشد. مطالعه‌ای در سال 2015 نشان داد که میکرودیسککتومی در مقایسه با جراحی دیسک کمر با لیزر به تعداد جراحی‌های مجدد کمتری نیاز دارد.

گیف آپارات-دکتر میرزامحمدی

عوارض لیزر دیسک کمر 

هر جراحی می تواند عوارض جانبی داشته باشد. این موضوع برای جراحی دیسک کمر با لیزر نیز صادق است. یکی از اصلی ترین عوارض عمل دیسک کمر با لیزر، آسیب به بافت اطراف است. از آنجایی که لیزر برای این روش استفاده می شود، آسیب حرارتی می تواند به اعصاب، استخوان و غضروف اطراف آسیب بزند.

یکی دیگر از عوارض احتمالی، عفونت است. اگر پروتکل های بهداشتی هنگام قرار دادن پروب رعایت نشود، احتمال دارد بیمار دچار عفونت شود. در برخی موارد، ممکن است آنتی بیوتیک های پیشگیرانه برای کمک به جلوگیری از عفونت تجویز شوند.

مراقبت های بعد از عمل لیزر دیسک کمر 

زمان بهبودی ممکن است بسته به فرد و پیچیدگی جراحی متفاوت باشد. برخی افراد ممکن است بتوانند نسبتاً سریع به فعالیت های عادی بازگردند. اما برخی دیگر ممکن است به زمان بیشتری نیاز داشته باشند.

انجام یک جراحی سنتی کمر نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارد و بهبودی ممکن است چندین هفته طول بکشد. اما عمل دیسک کمر با لیزر اغلب به صورت سرپایی انجام می شود. به این معنی که می توانید همان روز به خانه بروید. به طور کلی، افرادی که جراحی دیسک کمر با لیزر را انجام می‌دهند نهایتا پس از شش هفته به سر کار بازمی‌گردند.

جراحی دیسک کمر با لیزر نسبت به سایر روش ها بهبودی سریع تری دارد. پیشنهاد می کنیم برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله تغذیه بعد از عمل دیسک کمر را مطالعه نمائید.

سوالات متداول

سخن آخر

عمل دیسک کمر با لیزر نوعی جراحی است که در آن از لیزر برای برداشتن بافتی که ممکن است روی عصب فشار آورده یا فشار وارد کند استفاده می‌کند. این روش نسبت به سایر روش های جراحی کمر کمتر تهاجمی است. اما ممکن است نیاز به جراحی های بعدی داشته باشد. اگر نیاز به جراحی دیسک کمر دارید، باید تمام گزینه‌های ممکنتوسط جراح بررسی و بهترین آن ها انتخاب شود.

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی

دکتر خلیل میرزامحمدی

دکتر خلیل میرزامحمدی

متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جدول محتوا

جدیدترین مقالات

با کلیک بر روی دکمه زیر در مورد جراحی پارگی دیسک کمر بیشتر بدانید.

پاپ آپ دیسک کمر