مننژیوم مغزی چیست

مننژیوم مغزی چیست؟

مننژیوم ها معمولا توموری از نوع خوش خیم هستند که روی غشاء پوشاننده مغز در جمجمه تشکیل می شود، این تومور ممکن است که تا سالها از خود علائمی نشان ندهد، در این مقاله این تومور رایج و خوش خیم مغزی را از زوایای مختلف بررسی می کنیم.

مننژیوم

مننژیوم مغزی

مننژیوم ها نوعی تومور مغزی هستند که معمولا خوش خیم می باشند که مانند تومور های دیگر خطرناک نیستند و احتیاجی به درمان فوری ندارند و فقط کافی است که بر روند رشد آن نظارت شود.

هر چند که تومور های مننژیوم های مغزی، رشد به شدت کند و آهسته ای دارند، اما ممکن است با تاثیری که بر بافت‌های مجاور مغز می گذارند باعث اختلالات و عوارض جدی شوند. به صورت کلی این تومور نباید به عنوان یک تومور مغزی در نظر گرفته شود، اما به دلیل اینکه ممکن است بخش های داخلی مغز، رگهای خونی سیستم عصبی و سلول های عصبی را تحت تاثیر قرار دهد، در این دسته جای گرفته است.

مننژیوم مغزی چه علائمی دارد؟

علائم مننژیوم مغزی به صورت تدریجی و در هر فرد با توجه به محل قرارگیری تومور، به شکل متفاوتی بروز می کند اما به صورت کلی علائم آن شامل موارد زیر است:

  • تشنج و احساس سردرد مخصوصا هنگام صبح
  • از دست دادن احساس بویایی
  • اختلالات بینایی
  • احساس ضعف در دستها بازوها یا پا
  • به مشکل خوردن قدرت تکلم
  • به مشکل خوردن قدرت شنوایی
  • اختلال حواس

برای دیدن صحبت های تخصصی دکتر خلیل میرزامحمدی درباره بیماری و جراحی های حوزه مغز و اعصاب از صفحه اینستاگرام یا کانال آپارات دکتر دیدن کنید.

انواع بیماران با مننژیوم مغزی

اشاره کردیم که تومور مننژیوم مغزی خوش خیم است اما این تومورها به صورت کلی به سه دسته تقسیم می شوند:

 دسته اول (درجه یک) 

بیش از ۷۵% مننژیوم از این نوع است. از ویژگی های تومورهای مغزی درجه یک می توان به خوش خیم بودن وپیشرفت آهسته اشاره کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این دسته از تومورها مقاله تومور مغزی خوش خیم را مطالعه نمائید.

 دسته دوم (درجه دو)

این تومورها غیر معمول هستند و در اکثر مواقع رشد آهسته ای دارند اما ممکن است که دوباره عود کنند.

 دسته سوم (درجه سه

سرعت رشد این تومورها از انواع دیگر سریع تر است و بدخیم هستند.

مننژیوم مغزی چیست

غده مغزی مننژیوم به چه علت تشکیل می شود؟

به صورت دقیق دلیل ایجاد مننژیوم مغزی مشخص نشده است اما اختلالات ژنتیکی و یا حتی طبق برخی از بررسی ها آسیب دیدگی های قدیمی ممکن است که دلیل ایجاد این تومور در مغز باشند.

 چه افرادی به مننژیوم مغزی مبتلا می‌شوند؟

امکان  ایجاد غده مغزی در کودکان به شدت پایین است و بیشتر در بانوان میانسال بین ۳۰ تا ۷۰ سال دیده شده است. آمارها نشان می دهند که میزان ابتلا به این  تومور مغزی در زنان  تقریباً دو برابر مردان می باشد.

مننژیوم مغزی چیست

 روش های تشخیص تومور مغزی مننژیوم

اشاره کردیم که در اغلب مواقع این تومور نشانه ای از خود بروز نمی دهد اما در صورتی که پزشک به وجود این تومور در مغز بیمار مشکوک باشد با استفاده از روش های تصویر برداری از مغز وجود یا عدم وجود غده مغزی مننژیوم را تشخیص می دهند. این تصویر برداری ها از طریق سی تی اسکن یا ام آر آی صورت می گیرد.

مراحل درمان مننژیوم مغزی

در صورت تشخیص تومور مننژیوم مغزی توسط متخصص اعصاب و روان، بهترین روشی که برای بهبودی فرد ممکن است، با در نظر گرفتن عواملی مانند: محل قرارگیری تومور در مغز، علائمی که از خود نشان می دهد، اندازه تومور، سن بیمار و سرعت رشدی که غده در مغز شخص دارد مشخص می کند.

اگر مننژیوم مغزی خطر زیادی برای فرد نداشته باشد و سرعت رشد آن نیز به قدری آهسته باشد که بر اساس شرایط بیمار، خطری او را تهدید نکند، بررسی و تصویر برداری از تومور به صورت مداوم انجام می شود تا صرفا روند پیشرفت این غده مغزی زیر نظر باشد و اگر خطری فرد را تهدید کرد سپس برای راه های درمانی اقدام شود.

جراحی تومور مغزی مننژیوم

عمل جراحی مننژیوم مغزی نسبت به درجه آن به صورت ساده و پیچیده انجام می شود. در این عمل بیشتر بر روی این تمرکز می شود تا بخش های زیادی از تومور را تا حد امکان از مغز خارج کنند. اما در صورتی که تومور تا رگ های تخلیه کننده خون و شریان های اصلی سطح مغز پیش رفته باشد یا مکان آن زیر مغز باشد، امکان خارج کردن تومور به طور کامل کاهش پیدا می کند و ممکن است خطرات زیادی بیمار را تهدید کند.

رادیوتراپی یا پرتو درمانی

در پرتو درمانی با استفاده از دستگاه های بزرگ، اشعه هایی با انرژی بالا را به تومور می تاباند و سلول های تومور را تخریب می کند. پرتو درمانی بیشتر در مواردی که حجمی از تومور بعد از جراحی بر روی مغز باقی مانده است یا در صورتی که تومور جایی قرار گرفته باشد که دسترسی به آن در طول جراحی دشوار باشد، مورد استفاده قرار می گیرد.

شیمی درمانی

استفاده از شیمی درمانی به عنوان یک راه درمان برای مننژیوم مغزی مرسوم نیست و در مواقع خیلی کمی از آن استفاده می شود. معمولا زمانی که جراحی تومور مغزی ناموفق بوده یا نشانه های بازگشت و رشد تومور بعد از عمل مشاهده می شود از این روش استفاده می شود.

روش های غیرپزشکی

روش های غیر پزشکی صرفا برای درمان کامل تومور مغزی مننژیوم کاربردی ندارند. اما در مواقعی بعضی از آنها می توانند به شرایط روحی و روانی بیمار کمک کنند و عوارضی که ممکن است ناشی از استرس زیاد و ناراحتی به علت بروز این تومور مغزی در آن ها باشد را کاهش دهد. از این درمان ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • طب سوزنی
  • هیپنوتیزم
  • ماساژ
  • مدیتیشن
  • ورزش
  • آب درمانی
  • موسیقی

کلام آخر

در این مقاله سعی کردیم شما را با تومورهایی به نام مننژیوم آشنا کنیم. مننژیوم مغزی توموری کشنده نیست و در صورت تشخیص آن در شما، به خودتان استرس ندهید و آرامش خودتان را حفظ کنید. این تومور قابل درمان است و با پیگیری و مراجعه به پزشک متخصص می توانید سلامتی خود را دوباره بدست آورید.

بیشتر بدانیم

عوارض جراحی دیسک گردن

عوارض جراحی دیسک گردن نیز مانند عوارض تمامی جراحی‌ها اجتناب ناپذیر است. عوارض یک جراحی معمولا برای همه افراد اتفاق نمی‌افتد اما ممکن است برخی

2 پاسخ
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکتر خلیل میرزامحمدی

دکتر خلیل میرزامحمدی

متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات

با کلیک بر روی دکمه زیر در مورد جراحی پارگی دیسک کمر بیشتر بدانید.

پاپ آپ دیسک کمر