مراقبت های بعد از جراحی آندوسکوپی دیسک کمر بسیار مهم هستند. در ادامه نکاتی را که باید بعد از جراحی آندوسکوپی رعایت کنید را ذکر کردیم، با ما همراه باشید.
در صورت فراموشی پرستار نسخه دارویی را از بیمارستان تحویل بگیرید. از درد نترسید چرا که هر دردی به معنی عود دیسک کمر نیست بلکه اغلب به معنی نیاز شما به مراعات بیشتر نکات ایمنی است.
داروها
داروهای که توسط دکتر نوشته می شود به خصوص آمپول مصرف شود. داروها را به همراه مایعات فراوان مصرف کنید تا از بروز نارسایی کلیه جلوگیری شود.
استراحت
تا یک هفته بعد از جراحی آندوسکوپیک دیسک کمر استراحت مطلق باشید و فقط برای غذا خوردن و دستشویی بلند شوید. هر چند ساعت می توانید به مدت ۲ الی ۳ دقیقه راه بروید. افرادی که بالای ۴۰ سال و یا چاق و یا سیگاری هستند و یا داروی ضد بارداری مصرف می کنند؛ هنگامی که در استراحت مطلق هستند، در حالت طاق باز دوچرخه بزنن تا از ایجاد لخته در ساق پا و بروز آمبولی ریه جلوگیری شود. هفته دوم و سوم استراحت نسبی است.
پیاده روی بعد از جراحی آندوسکوپی دیسک
بعد از یک هفته از جراحی آندوسکوپی دیسک کمر می توانید آهسته آهسته راه رفتن روی سطح صاف و غیر شیبدار را شروع کنید. البته در یک هفته اول هم اگر حوصله تان سر رفت می توانید هر چند ساعت ۲ الی ۳ دقیقه راه بروید. راه رفتن باید طوری باشد که تا موقعی که درد ایجاد نشده است، می توانید مدت راه رفتن را اضافه کنید.
دستشویی رفتن
برای دستشویی رفتن تا ۳ هفته پس از عمل ترجیحا از دستشویی فرنگی استفاده کنید.
ایستادن
بعد از یک هفته از جراحی آندوسکوپی دیسک کمر می توانید به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه بیایستید و در صورتی که درد ندارید می توانید مدت آن را افزایش دهید. مهمترین نکته هنگام ایستادن حفظ قوس کمر است. از حالت های خمیده به جلو جدا پرهیز کنید. هنگام ایستادن و راه رفتن شکم خود را منقبض نمایید.
لباس پوشیدن
تا یک ماه بعد از جراحی آندوسکوپی دیسک کمر، شلوار و جوراب خود را در حالت خوابیده بپوشید. از کفش بدون بند و پاشنه کش بلند استفاده کنید و از خم شدن به جلو بپرهیزید.
نشستن زمین
تا ۳ ماه روی زمین ننشینید اگر ناچار شدید به صورت دو زانو و صاف بنشینید و از خم شدن به جلو خودداری نمایید.
نشستن بر روی صندلی
موقع کارکردن و غذا خوردن روی میز به آن بچسبید تا مجبور نباشید خم شوید. حتما پشت کمر بالشت یا پشتی جهت پر کردن گودی کمر قرار دهید. تا هفته سوم بعد از جراحی آندوسکوپی دیسک کمر، تنها جهت غذا خوردن بر روی صندلی بنشینید. بعد از هفته سوم از نشستن طولانی بیشتر از ۱ ساعت خودداری نماید و چند دقیقه ای هفته راه بروید.
پانسمان
تا یک هفته بعد از جراحی آندوسکوپی دیسک، روزانه (تا زمانی که زخم بسته شود) پانسمان محل زخم را تعویض نمایید با بتادین و گاز استریل انجام شود. بتادین را مستقیماً روی زخم نریزید. تنها اطراف زخم را با گاز استریل آغشته با بتادین تمیز کنید. سپس گاز استریل خشک بر روی زخم قرار داده و چسب بزنید و از رساندن آب و مایعات به زخم خودداری نمایید. در صورت خیس شدن پانسمان زودتر از یک روز تعویض کنید.
تغذیه
تغذیه معمولی به همراه میوه و سبزی و مایعات فراوان صرف کنید. مقاله تغذیه بعد از عمل دیسک کمر، اطلاعات مفیدی درباره بایدها و نبایدهای غذایی این دوره حساس به شما خواهد داد.
حمام
از استحمام کردن تا یک هفته بعد از جراحی یا عمل دیسک کمر، و تا زمانی که زخم بسته شود پرهیز کنید. حفظ قوس کمر و خودداری از خم شدن به جلو نباید فراموش شود. خطر سر خوردن در حمام را نیز همیشه در نظر داشته باشید.
کمربند طبی
استفاده از کمربند طبی فنر دار یا بدون فنر تا مدت یک ماه ضرورت دارد. (البته در هنگام خواب نیازی نیست.)
کار
برای انجام مراقبت های لازم بعد از جراحی آندوسکوپی دیسک کمر بیمار می تواند بعد از ۳ هفته به کار(شغل های سبک) برگردد. برای کارهای سنگین در جوان ها پس از ۳ ماه و در افراد مسن پس از ۶ ماه می توانند به کارتان برگردند.
رانندگی کردن
رانندگی بعد از جراحی آندوسکوپی دیسک کمر تا یک ماه به مدت کوتاه بین ۱۵ تا ۳۰ دقیقه باشد. در صورت الزام حتما پشت کمر بالشت یا پشتی جهت پرکردن گودی کمر قرار دهید. صندلی را به سمت فرمان ماشین بیاورید و صاف بنشینید. بهتر است هر یک ساعت پیاده شوید و چند دقیقه ای راه بروید و نیز به سمت عقب خم شوید مدتی در این حالت بمانید.
ورزش
بعد از سه هفته می توانید ۵ ورزش اصلی دیسک کمر را انجام بدهید. در صورت بروز درد، مدت و تعداد ورزش ها را کاهش دهید. شنا و پیاده روی طولانی پس از سه هفته برای مراقبت های بعد از جراحی آندوسکوپی دیسک کمر مناسب هستند.
بلند کردن اجسام
در ۶ ماه اول بلند کردن اجسام از زمین ممنوع است. در سه ماه اول بیشتر از ۵۴ کیلو بلند نکنید. در کل بهتر است که مراقبت های بیشتر، بعد از جراحی آندوسکوپی دیسک کمر بیش از ۱۰ کیلو بلند نکنید.
فیزیوتراپی
۲ تا ۳ هفته بعد از عمل آندوسکوپی دیسک کمر می توانید فیزیوتراپی را شروع کنید. گاهی اوقات جراح توصیه می کند که به منظور رسیدن به نتیجه بهتر، بیمار جلسات فیزیوتراپی بعد عمل جراحی داشته باشد.
ویزیت مجدد
بعد از دو هفته از جراحی آندوسکوپی دیسک کمر، بهتر است به کلینیک مراجعه کنید.
در صورت نیاز می توانید اطلاعات تماس خود را در فرم تماس پر کنید تا کارشناسان ما وقت مشاوره با دکتر خلیل میرزامحمدی را با شما هماهنگ کنند.
بی حسی و گزگز بعد از عمل هم ممکن است تا ماه ها ادامه داشته باشد. اگر هم بی حسی قبل از عمل شدید باشد، ممکن است بهبود پیدا نکند. زیرا قسمتی از عصب مرده و از بین رفته است.
در موارد زیر برای مشاوره با جراح تماس بگیرید:
- وجود ترشح مایع یا قرمزی در محل زخم پس از ۳ روز
- داشتن تب و لرز
- بیشتر شدن درد بیحسی یا ضعف پاها، کمر یا باسنتان
- نتوانید پاهاتان را حرکت دهید
- نتوانید مدفوع یا ادرارتان را کنترل کنید
- سردرد شدید داشته باشید
- دچار تنگی نفس ناگهانی شوید. می تواند نشانه آمبولی ریه پنومونی یا دیگر مشکلات قلبی عروقی باشد.
سخن آخر
در این مقاله سعی شد نکات مهم مراقبت های بعد از جراحی آندوسکوپی دیسک کمر را به طور خلاصه اما دقیق با شما به اشتراک بگذاریم. اگر همچنان سوالی در این موضوع دارید می توانید از طریق کادر دیدگاه زیر آن را مطرح کنید. همچنین می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر درباره مراقبت ها و بیماری های حوزه مغز و اعصاب و جراحی های دیسک و ستون فقرات از مطالب صفحه اینستاگرام یا کانال آپارات دکتر استفاده کنید.