در برخی از افراد درد در قسمت کمر و گردن باعث ایجاد اختلال در فعالیت های روزانه می شود که نیاز این درد نیاز به درمان دارد. یکی از درمان های این درد ها انجام عمل لامینکتومی است که قصد داریم در این مقاله به آن بپردازیم.
لامینکتومی چیست؟
لامینکتومی نوعی عمل جراحی برای کاهش فشار بر روی ریشه های عصبی خارج شده از ستون مهره ها است. در این نوع جراحی استخوان مهره که لامینا نام دارد و بر روی عصب قرار دارد به صورت کامل و یا بخشی از آن برداشته می شود. این روش معمولا پس از انجام و نتیجه نگرفتن از دیگر روش های درمان انجام می شود.
چرا از عمل لامینکتومی استفاده می شود؟
درد در قسمت کمر و گردن می تواند از خفیف تا شدید باعث ناراحتی و آزار در فرد شود. همچنین درد در قسمت ستون فقرات می تواند توانایی حرکت را تحت تاثیر قرار دهد. لامینکتومی برای کاهش فشار بر اعصاب نخاعی، برداشتن تومور ستون فقرات و دیسک کمر انجام می شود که از شایع ترین دلایل برای انجام لامینکتومی فتق دیسک در ستون فقرات می باشد. در این حالت ممکن است دیسک بر اثر ساییدگی و آسیب دچار جا به جایی شده باشد.
در این حالت دیسک بر روی اعصاب نخاعی فشار وارد می کند و باعث درد و بی حسی در فرد می شود. از علائم شایع فتق دیسک ستون فقرات، درد سیاتیک است. درد سیاتیک در امتداد عصب سیاتیک است که از باسن تا ران و ساق پا ادامه دارد. برای درمان این مشکلات معمولا پزشکان ابتدا از درمان های دارویی استفاده می کنند و در زمانی که درمان های دارویی موثر نباشند ممکن است پزشک تشخیص انجام جراحی را بدهد. برخی از روش های درمانی غیر از جراحی که برای بیماران استفاده می شود عبارت است از:
- تغییر در فعالیت های روزانه
- تجویز داروهای شل کننده عضلانی و ضد التهاب
- استفاده از فیزیوتراپی و توانبخشی فیزیکی
- تزریق استروئید در ستون فقرات
- کاهش وزن و تغییر سبک زندگی
روش های جراحی لامینکتومی چیست؟
جراحی لامینکتومی چندین روش دارد که در ادامه به این روش ها می پردازیم.
برای دیدن صحبت های تخصصی دکتر خلیل میرزامحمدی درباره بیماری و جراحی های حوزه مغز و اعصاب از صفحه اینستاگرام یا کانال آپارات دکتر دیدن کنید.
میکرولامینکتومی:
این روش یک روش نسبتا کم تهاجمی می باشد که با استفاده از ابزارهای آندوسکوپ و به کمک دوربین و اره های ریز، قسمتی از لامینا برداشته می شود. برش کوچکی در کمر و یا گردن ایجاد می شود تا این ابزارها وارد بدن شوند و با استفاده از دوربین آندوسکوپ بخش های داخلی بدن نمایش داده می شود که جراح با کمک تصاویری که مشاهده می کند عمل جراحی را انجام می دهد.در این روش به دلیل آسیب کمتر به اندام ها درد در بیمار کمتر و بهبودی سریع تر اتفاق میافتد.
لامینکتومی باز:
در این روش با توجه به موقعیت آسیب دیدگی ستون مهره ها، برشی در پایین کمر، گردن و یا پشت ایجاد می گردد. که طول این برش به تعداد مهره های آسیب دیده بستگی دارد. در ادامه جراح با کنار زدن بافت ها و عضلات می تواند بخش مورد نظر دسترسی پیدا کند.در برخی از موارد اثر این جراحی از نوع میکرولامینکتومی بیشتر است در صورتی که بهبودی بعد از این روش نیازمند زمان بیشتری می باشد.
فنستریشن:
با برش دو سانتی متری پوست و جدا سازی عضلات فقط از یک طرف، سوراخ کوچکی به اندازه ۱ سانتی متر بر روی لامینا ایجاد می شود و از طریق آن، دیسک خارج می شود. جراحی فنستریشن نوعی لامینکتومی است که نه جزو دسته جراحی های کاملا باز هست و نه جزو دسته جراحی های بسته. این نوع جراحی جهت کاهش عوارض جراحی های باز ایجاد شده و از جمله جراحی های مدرن و جدید می باشد.
خطرات روش لامینکتومی چیست؟
هر عمل جراحی ممکن است عوارضی را برای بیمار به همراه داشته باشد. لامینکتومی هم مانند سایر جراحی ها ممکن است عوارضی را برای بیمار به همراه داشته باشد که این عوارض عبارتند از:
- عفونت
- عوارض بعد از استفاده از داروهای بیهوشی
- خون ریزی
- آسیب دیدن نخاع و یا ریشه های عصبی
- آسیب دیدن عصب و عروق خونی
با امکانات و روش های جدید در جراحی باز، این عوارض بسیار نادر می باشند. برای کاهش خطرات و عوارض بعدی جراحی بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
آمادگی های قبل از عمل لامینکتومی چیست؟
قبل از انجام این عمل پزشک در خصوص جراحی توضیحات لازم را به شما می دهد. قبل از انجام عمل پزشک سابقه پزشکی بیمار را بررسی می کند و ممکن است دستور به انجام برخی از آزمایشات برای اطمینان از سلامتی فرد را بدهد. در این مرحله می توانید سوالات خود را در خصوص عمل جراحی از پزشک پرسیده و در صورت وجود هرگونه حساسیت به داروها ی بیهوشی و دیگر داروها بهتر است پزشک خود را در جریان قرار دهید.
در صورت استفاده از هر گونه دارو بهتر است پزشک خود را مطلع کنید. ممکن است قبل از انجام عمل پزشک دستورالعملی برای استفاده از داروها و مواد غذایی به شما بدهد. در صورت مصرف داروهای رقیق کننده خون، حتما به پزشک خود اطلاع دهید تا چند روز قبل از جراحی، آن ها را قطع نماید.
حین انجام جراحی لامینکتومی:
لامینکتومی ممکن است با بیهوشی بیمار انجام شود و نیازمند بستری در بیمارستان است. در برخی از مواقع این جراحی با بی حسی نخاعی در بیمار انجام می شود که در صورت استفاده از بی حسی نخاعی بیمار از کمر به پایین خود حسی ندارد.
در مواردی که بیمار بیهوش می شود ممکن است از یک سوند ادرار برای او استفاده کنند.
بیمار به روی شکم قرار می گیرد. در زمان بیهوشی به طور مداوم فشار خون، ضربان قلب، تنفس و اکسیژن خون بیمار توسط متخصص بیهوشی چک می شود.
پوست محل جراحی توسط پرسنل اتاق عمل ضدعفونی می شود. جراح بر روی مهره برشی را ایجاد کرده و ماهیچه ها را از هم جدا می کند. با برداشتن قوس استخوانی (لامینا) قسمت خلفی مهره، فشاراز روی اعصاب ناحیه مورد نظر برداشته می شود.
در برخی از موارد عمل لامینکتومی همراه با تعبیه پیچ و پروتز (فیوژن ستون فقرات) جهت پایدارسازی مهره ها انجام می شود.
در مرحله بعد جراح استخوان های ستون فقرات را به یکدیگر متصل می کند و محل برش را با بخیه و یا منگنه مخصوص جراحی می بندد. در ادامه جراح از پانسمان استریل بر روی جای بخیه استفاده می کند.
نتیجه گیری
در این مقاله سعی کردیم تا درباره جراحی لامینکتومی صحبت کنیم. همانطور که گفته شد این روش برای کاهش فشار بر روی ریشه های عصبی و کاهش درد و علائم مشکلات گردن، کمر و ستون فقرات استفاده می شود. جراحی لامینکتومی از خدمات و وظایف جراح مغز و اعصاب می باشد که توسط بهترین جراحان مغز و اعصاب انجام می شود.