عروق مغزی تاثیر زیادی بر کیفیت زندگی انسان دارند. یکی از مهم ترین اندام های بدن مغز انسان است. مغز پیوندی از بافت ها و عروق است که سیستم های عصبی، حرکتی و حسی را با کمک آنها کنترل می کند. در صورت وجود کوچکترین اختلال در مغز، بیمار دچار مشکلات متعددی می شود. برخی مواقع ممکن است ناهنجاری هایی در عروق مغزی رخ دهد که نیازمند جراحی عروق باشد. در این مقاله قصد داریم تا درباره این ناهنجاری ها و جراحی ها توضیحاتی بدهیم.
عروق مغز چیست؟
همانطور که گفته شد مغز یکی از اصلی ترین بخش های بدن است که در صورت بروز کوچکترین اختلال باعث نارسایی در شریان ها و جریان های خونی در تمام بدن می شود. ناهنجاری های عروقی منجر به تغییر و اختلال در جریان خون می شوند. به مجموعه های عروق خونی غیر طبیعی، ناهنجاری های عروقی گفته می شود. این تومور مغزی از نوع تومورهای سرطانی نیستند و در بسیاری از موارد این ناهنجاری بدون علامت و نشانه هستند. ولی در بعضی مواقع قابلیت رشد کردن و ایجاد کردن علائمی را دارند، همچنین باعث ایجاد فشار بر روی مغز می شوند. این فشارها باعث تحریک بافت مغز، التهاب و نشت مواد غیر طبیعی در مغز می شوند و ممکن است علائمی مانند سردرد، اختلالات بینایی، اختلالات شخصیتی، تشنج و اختلال در حرکت به همراه داشته باشد.
هنگامی که اختلال در شبکه ای شروع شود و به دیگر قسمت ها سرایت کند و بخشی از مغز دچار تومور و لخته خون شود، باید جراحی عروق مغزی صورت گیرد.
ناهنجاری عروقی ممکن است دچار پارگی و آزاد شدن خون در مغز شود که این اتفاق باعث بروز سکته مغزی می شود. اگر این خونریزی ها با شدت زیادی همراه باشد ممکن است باعث آسیب های جدی به مغز و حتی مرگ شود.
برای شنیدن صحبتهای دکتر خلیل میرزامحمدی میتوانید از صفحه اینستاگرام یا کانال آپارات دکتر دیدن کنید.
علائم ناهنجاری عروق مغزی چیست
از جمله علائم ناهنجاری عروقی عبارتند از:
- سر درد های ناگهانی و شدید
- از دست دادن هوشیاری
- حالت تهوع
- اختلال در بینایی
- اختلال در حرکت
- اختلال در گفتار
- سکته مغزی
- تشنج
- احساس ضعف
علت ناهنجاری های عروق مغز چیست
علل مختلفی می تواند باعث بیماری های مغزی عروقی شود که عبارتند از:
- تنگی عروق مغزی یکی از دلایل ناهنجاری های عروق مغز است، که در پی این عارضه مقادیر بالایی از کلسترول در سرخرگ های مغزی جمع شده و التهاب در این سرخرگ ها باعث ایجاد یک پلاک ضخیم و موم مانند در داخل رگ خونی شده و باعث مسدود شدن مسیر جریان خون به مغز می شود. این لخته های خونی ممکن است در سرخرگ هایی که از قبل تنگ شده اند تشکیل شود.
- لخته خونی ممکن است در در بخش های دیگر بدن ایجاد شده و با گذشت زمان به طرف مغز حرکت کنند و باعث مسدود شدن یکی از سرخرگ های کوچک مغزی شوند. این عارضه را اصطلاحا آمبولی می گویند که دلیل وقوع سکته مغزی آمبولیک می شود.
- مصرف برخی از داروها و برخی از بیماری ها مانند پارگی لایه پوشاننده سرخرگ کاروتید می تواند باعث ایجاد خطر بروز سکته مغزی ایسکمی در فرد شود. این عارضه در افراد با سن کمتر از ۴۰ سال بیشتر است.
- معمولا بیماری های مغزی عروقی را تا قبل از رخ دادن سکته مغزی نمی توان تشخیص داد. اما به طور از عوامل خطرساز برای این بیماری می توان به بیماری فشار خون، چاقی و اضافه وزن، دیابت، سیگار کشیدن، و کلسترول بالا اشاره کرد.
تشخیص وجود اختلال عروق مغزی
روش های گوناگونی برای تشخیص اختلال عروق مغزی وجود دارد که در ادامه به روش های تشخیص این بیماری می پردازیم.
انجام سی تی اسکن
با استفاده از سی تی اسکن می توان به راحتی خون، بافت مغز و استخوان را از یکدیگر تشخیص داد. در صورت خونریزی در مغز از روش سی تی اسکن برای تشخیص استفاده می شود. این روش فقط می تواند خونریزی های ایجاد شده در مغز را تشخیص دهد.
ام آر آی
همانطور که گفته شد با استفاده از سی تی اسکن فقط می توان خونریزی های داخل مغز را تشخیص داد و علت دقیق خونریزی ها مشخص نیست. در اغلب مواقع برای تشخیص علت خونریزی و نوع سکته مغزی از روش ام آر آی استفاده می شود. اسکن های ام آر آی از دقت و حساسیت بالاتری برخوردار هستند.
آنژیوگرافی
در صورتی با استفاده از دیگر روش های تشخیصی، نوع ضایعات عروقی تشخیص داده نشود از روش آنژیوگرافی استفاده می شود. این روش یک روش کم تهاجمی است که پزشک یک لوله نازک و انعطاف پذیر را وارد شریان ها می کند و برای مشاهده دقیق رگ های خونی از یک رنگ مخصوص استفاده می کند، که این رنگ را به درون سرخرگ ها تزریق می کنند. با استفاده از این روش ۹۵ درصد از بیماری ها و اختلالات عروقی تشخیص داده می شود.
بررسی مایع مغزی و نخاعی
وظیفه اصلی مایع مغزی و نخاعی پیشگیری کردن از سکته مغزی می باشد. در صورت رخ دادن ضایعه عروقی در مغز، مقدار مایع مغزی و نخاعی در داخل مغز با کم کردن مقدار مایع در مغز، از فشار درون جمجمه می کاهد و از بروز سکته مغزی جلوگیری می کند. پزشک می تواند مایع مغزی و نخاعی را اندازه گیری کرده و علت ضایعه عروقی را تشخیص دهد.
روش های جراحی ضایعات عروق مغزی چیست؟
اختلالات مغزی باید سریعا تشخیص داده شوند و مورد درمان قرار گیرند تا از بروز آسیب های بعدی به مغز و همچنین سکته مغزی پیشگیری شود. پس از تشخیص اختلالات و ضایعه مغزی، بهترین جراح مغز و اعصاب تهران یا هر جای دیگری، با توجه به شرایط فرد از جمله سن، سلامت بیمار،اندازه و نوع ضایعه فرد بهترین روش جراحی را انتخاب می کند. درمان به روش جراحی برای ضایعات عروقی دارای انواع مختلفی می باشد.
به طور کلی روش های جراحی ضایعات عروقی عبارتند از:
- جراحی بستن شریان ها با گره (کلیپینگ)
- جراحی آندوواسکولار
- جراحی استنت گذاری یا آنژیوپلاستی
- جراحی اندروترکتومی کاروتید
- آمبولیزاسیون داخل عروقی
- جراحی کرانیوتومی
مراقبت های پس از جراحی ضایعات عروقی
بیماران مبتلا به ضایعات عروقی مغزی بعد از جراحی برای بهبودی سریعتر نیاز به مراقبت هایی دارند. برخی از این مراقبت ها عبارتند از:
- بررسی مرتب فشار خون
- عدم استعمال دخانیات
- مراقبت از زخم ها
سخن آخر
در این مقاله علائم ضایعات عروق مغزی را بیان کردیم. در صورت مشاهده هر یک از علائم مشکوک ضایعه مغزی هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنید تا با استفاده از روش های تشخیصی بیماری تشخیص و درمان شود.
سلام من باسردرد های شدید و گاهی مواجهم سال ۱۳۹۴ یک سمت صورتم بی حس شده دنبال دلیلش رفتم پیش دکتر… که گفت ام ار ای بگیر خلاصه گفتن تومار مغزی داری و باید عمل بشی و دکتر باطنی رو معرفی کرد اونم همینو گفت البته اینم که کسی جز من نمی تونم عمل کنه گفت بعد یک هفته سالم و سلامت مرخص میشه خلاصه عمل کردم و فلج شدم.. حرف من اینه که کلا ادم تو خونه بمیره بهتر از پیش دکتر دروغگوعه. ببخشید زیاد حرف زدم. ولی معلوم شد تومار نبوده عروق بود دکتر های دیگه گفتن نیاز به عمل نداشته الکی عمل کرده همش ۱۴سالم بود با کلی ارزوی کفتی که برباد رفت خدا جوابشو میده یا تو این دنیا یا قیامت.. بگذریم ایا بعد این چندسال نیاز به داروی خاصی هست چون سردرد های خیلی بدی دارم. بی خوابی هم از عوارض هست؟
سلام. با آرزوی بهبودی برای شما دوست عزیز. حتما باید با آزمایش و دقیقتر بررسی بشه. چون شما قبلا جراحی داشتید نمیشه بدون بررسی هیچ دارو یا تشخیصی داد. حتما به پزشک و ترجیحا جراح مغز و اعصاب مراجعه کنید.
بعد از جراحی رشد کرده ایا خطرناک است؟