شکستگی ستون فقرات از آسیب های جدی به شمار می رود. در این شرایط، مهره ستون فقرات که مستطیلی شکل می باشد به هم فشرده می شود. این مورد در اثر ترومای شدید مثل تصادف و یا زمین خوردن از ارتفاع بالا ایجاد می شود. ولی می تواند ناشی از ضعیف شدن استخوان و پوکی استخوان در سن بالا نیز باشد. در این مقاله قصد داریم توضیحاتی درباره شکستگی و ترومای ستون فقرات را ارائه دهیم.
دلیل شکستگی و ترومای ستون فقرات
این عارضه دلایل مختلفی دارد مانند:
- زمین خوردن از ارتفاع بالا
- زمین خوردن در زمین های ورزشی
- تصادف
در اکثر موارد این شکستگی ها با آسیب هایی همراه می باشد. به همین علت به بیمار توصیه می شود حتما به پزشک مراجعه نماید. در این موارد، امکان بروز آسیب های نخاعی بسیار بالا می باشد. یکی از شایع ترین نقاطی که در آن شکستگی رخ می دهد انتهای ستون فقرات و بخش میانی می باشد. شدت ترومایی که موجب شکستگی می شود، نشانگر این است که آیا آسیب زیادتری اتفاق افتاده است یا خیر؟
شکستگی و ترومای ستون فقرات می توان ناشی از ضعیف شدن استخوان ها، تومور و یا ابتلای به بیماری های خاص باشد. در این شرایط، حتی وارد آمدن فشار کم به مهره ها می تواند موجب شکستگی ستون فقرات شود. توجه داشته باشید که شکستگی می تواند روز به روز پیشرفت کند، بدون این که علامت خاصی داشته باشد. می توانید انحراف ستون فقرات را مطالعه نمایید.
برای کسب اطلاعات بیشتر و شنیدن صحبت های دکتر خلیل میرزامحمدی درباره درمان بیماری ها و جراحی های مغز و اعصاب می توانید از صفحه اینستاگرام یا کانال آپارات دکتر دیدن کنید.
نشانه های شکستگی و ترومای ستون فقرات
یکی از نشانه های مهم شکستگی و ترومای ستون فقرات احساس درد نسبتا خفیف تا شدید می باشد این درد در زمان حرکت و کار کردن تشدید می شود. اگر نخاع درگیر شده باشد امکان دارد بیمار با نشانه هایی مانند اختلال عملکرد روده ای و مثانه و همچنین بی حس شدن پاها رو به رو شود.
این شکستگی امکان دارد ناپایدار یا پایدار باشد. شکستگی مهره پایدار به وضعیتی گفته می شود که تنها نیمه جلویی مهره درگیر شده است و مفصل های فاست پایدار کننده هیچ آسیبی ندیده باشد. شکستگی ناپایدار با آسیب دیدن بخش میانی یا خلفی ستون فقرات مانند پشت مهره و مفصل های فاست همراه می باشد.
تشخیص ترومای ستون فقرات
کسانی که درگیر شکستگی و ترومای ستون فقرات می شوند باید خیلی سریع به پزشک مراجعه کنند. اگر شخص تصادفی به پزشک مراجعه نماید نخست باید نشانه های حیاتی مثل تنفس، هوشیاری و ضربان قلب کاملا بررسی شود. بعد از آن خون ریزی و دفرمه شدن پاها توسط پزشک بررسی می شود. بهتر است بدانید بیمار باید از سر تا نوک پا تحت معاینه کامل فیزیکی قرار بگیرد.
آیا علاوه بر معاینه فیزیکی، تست های تشخیصی نیز انجام می شود؟
برای تشخیص شکستگی و ترومای ستون فقرات تست های مرتبط با سیستم عصبی انجام می شود. این تست ها مانند توانایی حرکت کردن و یا حس بیمار در قسمت پا می باشد. همچنین میزان رفلاکس بیمار نیز مورد بررسی قرار می گیرد تا پزشک از بروز آسیب های جدی در قسمت اعصاب و نخاع اطمینان حاصل نماید.
توجه داشته باشید که تست های تصویربرداری پس از انجام معاینات فیزیکی، بالینی و ارزیابی رادیولوژی نیز مورد نیاز می باشد. MRI، اشعه ایکس و سی تی اسکن از نمونه تست هایی می باشد که شکستگی و آسیب ها را در هر ناحیه به خوبی نشان می دهد.
درمان شکستگی و ترومای ستون فقرات
درمان شکستگی و ترومای ستون فقرات با توجه به موارد زیر بررسی می شود:
- آسیب ها
- الگوی شکستگی
پس از اینکه پزشک بررسی های لازم را انجام داد، مشخص می شود که آیا بیمار احتیاج به جراحی دارد یا خیر؟
ترومای ستون فقرات از نظر واشدگی
برای درمان شکستگی و ترومای ستون فقرات این موضوع در نظر گرفته می شود: آیا امکان فیکس و ثابت شدن دوباره استخوان ها با آتل وجود دارد یا خیر. اگر فقط مهره ها درگیر شده باشند، درمان غیر جراحی و استفاده از آتل به مدت زمان ۱۲ هفته به بیمار پیشنهاد می شود. ولی اگر رباط ستون فقرات آسیب دیده باشد برای درمان نیاز به جراحی است.
ترومای ستون فقرات از نظر چرخشی
در درمان شکستگی و ترومای ستون فقرات اگر میزان آسیب وارده پایین باشد احتیاج به آتل نیست و به بیمار توصیه می شود استراحت کند. بعد از آن به تدریج به فعالیت ها اضافه می شود. ولی اگر آسیب به نخاع و اعصاب وجود داشته باشد بیمار نیاز به جراحی دارد.
ترومای ستون فقرات از نظر خمیدگی
در درمان شکستگی و ترومای ستون فقرات استفاده از واکر و عصا به مدت زمان ۶ تا ۱۲ هفته توصیه می گردد. بهتر است به تدریج شدت و میزان فعالیت ها زیاد شود تا از بروز آسیب ها جلوگیری شود. اگر خم شدن بیش از حد به طرف جلو در قسمت آسیب دیده و ناحیه عصبی باشد، بیمار نیاز به جراحی دارد.
بیشتر بخوان: پیچ گذاری ستون فقرات از پوست
هدف از جراحی شکستگی و ترومای ستون فقرات چیست؟
جراحی و درمان شکستگی مهره های کمر و ستون فقرات شامل موارد زیر می شود:
- بهبود دامنه حرکتی
- تسکین فشار وارده به قسمت اعصاب و نخاع
- بازگشت مجدد استخوان ها به موقعیت اصلی و اولیه
پس از جراحی بیمار پس از آن که دوره نقاهت را پشت سر می گذارد. هدف از دنبال کردن اقدامات درمانی موارد زیر می باشد:
- بهبود دامنه حرکتی
- تسکین درد بیمار
- بازگشت بیمار به زندگی عادی و بهبود کیفیت زندگی او
خوب است بدانید پزشک در طول دوران نقاهت، برای بیمار جلسات فیزیوتراپی در نظر می گیرد.
در صورتی که پوکی استخوان، دلیل بروز شکستگی و ترومای ستون فقرات باشد، بیمار در معرض آسیب های جدی تری می باشد. به همین علت در طول درمان حفظ تراکم استخوان ها نیز اهمیت دارد. در بعضی از موارد، امکان دارد برخی عوارض موجب شوند دوره نقاهت و بهبودی ادامه دار شود. مواردی مثل دفرمه شدن ستون فقرات و آسیب های عصبی.
خطرات
پوکی استخوان عامل خطر شکستگی و ترومای ستون فقرات می باشد سرطان متاستاتیک منتشر شده در ستون فقرات و سرطان اولیه استخوان ها از جمله عارضه هایی می باشد که استخوان ها را به شدت ضعیف می کند. علاوه بر این شکستگی ستون فقرات را نیز تشدید می کند.
عوامل خطر شکستگی اتفاقی، در رفتگی و انفجاری عبارتند از :
- مصدوم شدن در تصادف به خصوص وسیله نقلیه مانند موتور
- مردان در بازه سنی 16 تا 25 سالگی بیشتر مستعد شکستگی مهره می باشد. شکستگی مهره ناشی از آسیب دیدگی در این گروه بسیار شایع می باشد.
هزینه درمان
هزینه جراحی ستون فقرات و درمان شکستگی و تروما ستون فقرات بسته به نوع شکستگی، درمان تجویزی و تخصص پزشک متفاوت می باشد. به منظور اطلاع دقیق از هزینه ها ضروری است که با بهترین جراح مغز و اعصاب در تهران مشاوره شود.
کلام آخر
شکستگی ستون فقرات از آسیب های جدی به شمار می رود. در این مقاله توضیحاتی درباره شکستگی و ترومای ستون فقرات را ارائه داده ایم.