دیسک کمر

دیسک کمر

دیسک کمر بخشی از ستون فقرات انسان می باشد که در میان استخوان های مهره قرار دارد. وظیفه دیسک کمر کمک به کاهش اصطکاک مهره ها، عدم سابیدگی و آسانی حرکت می باشد. در واقع این دیسک ها حکم ضربه گیر را دارند و منجر به کاهش فشار در ناحیه کمر و گردن می گردد. در برخی مواقع اعمال فشار یا ضربه منجر به پارگی و بیرون زدگی دیسک ها می گردد. لذا شناخت عوامل آسیب دیسک کمر و علائم آن از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید تا بیشتر در مورد دیسک کمر و دلایل ابتلا به این بیماری صعب العلاج و درمان دیسک کمر بدانید.

درمان دیسک کمر بیرون زده

در صورتی که به هر دلیلی فرصت مطالعه مقاله را ندارید می توانید از ویس خلاصه مقاله استفاده نمایید.

دسترسی سریع به بخش های مختلف مقاله

دیسک کمر چیست ؟

در ستون فقرات بدن انسان بین مهره های کمری استخوانی بالشتک ها یا صفحاتی از جنس غضروف قرار دارند که به آنها دیسک گفته می‌شود. کمر انسان دارای  ۵ مهره کمر است که در پایین آن استخوان مثلثی‌ شکلی به نام استخوان خاجی قرار گرفته است. بنابراین در ناحیه کمر تعداد دیسک های بین مهره ای ۵ عدد می باشد. ستون فقرات بخشی می باشد که ساختار آن بسیار پیچیده‌ است. این بخش از اعصاب و عروق خونی زیادی تشکیل شده است، آسیب و بیرون زدگی دیسک منجر به فشار به اعصاب و عضلات اطراف دیسک کمر می‌ گردد.

وظیفه اصلی دیسک ها در ستون فقرات بدن انسان ضربه‌گیر بودن آن است. به عبارتی دیسک ها، فشارهایی را که به ستون فقرات وارد می‌شود را جذب می‌کند و همچنین کمک در بهبود حرکت بین مهره‌ها می نمایند. بنابراین همه افراد دیسک کمر دارند و منظور از دیسک کمر فتق یا بیرون زدگی دیسک کمر می باشد که البته یکی از صعب العلاج ترین بیماری های ستون فقرات می باشد.

[xolo_hotspot id=”2275″]

[xolo_hotspot id=”2301″]

آناتومی ستون فقرات کمری

ستون فقرات در هنگام تولد نوزاد از سی سه مهره تشکیل شده است ولیکن در بزرگسالی تعداد مهره های انسان ۲۴ عدد می باشد. این به این دلیل است که برخی مهره ها با هم یکی شده اند. از این مهره ها تعدد ۷ عدد به مهره های گردن، ۱۲ مهره بالایی کمر که مهره‌های سینه‌ای یا توراسیک نام دارند، ۵ مهره که به بخش لومبار تعلق دارد و نواحی خاجی (ساکروم) و دنبالچه که از ۹ مهره تشکیل شده است.

آناتومی ستون مهره ها

وظیفه بخش های مختلف ستون فقرات

مهره‌‌های گردنی: وظیفه آن انجام حرکات گردنی می باشد. این مهره ها وظیفه حفاظت از طناب نخاعی، عصب‌ها و رگ‌ها را به عهده دارد.

  • مهره های بالایی کمر: این بخش شامل مهره‌های سینه‌ای یا توراسیک می باشد.
  • ناحیه پایینی کمر: وظیفه تحمل وزن بدن را به عهده دارد و بیشتر در معرض آسیب می باشد.
  • نواحی خاجی و دنبالچه: این بخش در واقع به هم وصل شده است و در پایینتر قسمت کمر قرار دارد.

ساختمان ستون فقرات

ستون فقرات شامل بخش های ماهیچه ها، استخوان های مهره، تاندون ها، رباط های قابل انعطاف و نخاع و اعصاب بین مهره ایی می باشد.

اجزای تشکیل دهنده‌ی ستون فقرات

ستون فقرات از مهره‌ها، دیسک‌های بین مهره‌ای، مفاصل فاست، فورامن‌های عصبی، طناب نخاعی و شاخه‌های عصبی، عضلات ستون فقرات و سیستم عصبی تشکیل شده است.

بیماری‌های ستون فقرات

ستون فقرات ممکن است به بیماری های مختلفی نظیر پوکی استخوان، تنگی کانال نخاعی، بیرون‌زدگی دیسک، آسیب طناب نخاعی، اسکولیوز یا انحراف ستون فقرات، کیفوز یا قوز کمر و پشت، گودی بیش از حد کمر، اسپوندلیت، روماتیسم ستون فقرات و آرتروز ستون فقرات دچار شود.

اینستاگرام دکتر خلیل میرزا محمدی

مزایای انجام درمان دیسک کمر

با انجام درمان دیسک کمر، فشار از روی اعصاب این ناحیه برداشته می شود و فرد دردی را در هنگام فعالیت های روزانه احساس می کند. همچنین از عوارض خطرناکی چون بی اختیاری ادرار و مدفوع جلوگیری می گردد.

دیسک‌های بین مهره‌ای

دیسک ها در میان مهره های ستون فقرات قرار دهد. این بخش در واقع جذب کننده فشار مهره ها می باشد و به حرکت آسان مهره ها بر روی هم یاری می رساند. دیسک ها از پوسته ایی به نام آنولوس فیبروس و در درون آن از نوکلئوس پولپوس تشکیل شده است. لایه‌ی بیرونی از دیسک ها مراقبت می کند. ماده اصلی تشکیل دهنده نوکلئوس آب می باشد. این بخش بخشی می باشد که به دلیل وجود آن دیسک قادر است فشار را تحمل کند.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره دیسک بین مهره ای و بیماری های آن پیشنهاد می کنیم مقاله لینک شده را مطالعه نمائید.

دیسک کمر از چه جنسی ساخته شده است؟

در کمر افراد ساختار ژله ای شکلی وجو دارد که عمدتا از آب و کمی پروتئین و دیسک کمر را تشکیل می دهد. معمولا افراد دیسک را کمر درد هایی می دانند که بسیار دردناک بوده و مانع فعایتهای روزانه می شود. بنابراین همانطور که عنوان شد بیماری دیسک کمر در حقیقت به وضعیت فتق دیسک کمر اطلاق می شود.

بیماری دیسک کمر که به اسامی مختلف مانند درد سیاتیک و سیاتالژی نیز نامیده میشود  هم در مردان  و هم زنان  تقریبا با شدت مساوی مشاهده می شود . بعضی از منابع معتقدند در مردان ۳۰ تا ۵۰ ساله فتق دیسک کمر کمی بیشتر دیده می شود. متاسفانه ما روز به روز با سونامی افزایش شیوع و کاهش سن ابتلا به کمر درد به علت دیسک کمر مواجه هستیم. به گونه ای که حتی در کلنیک ها جوانانی در رده سنی ۱۶ تا ۲۰ سال با کمردردهای که به علت فتق دیسک کمر روی داده روزانه مراجعه می کنند.

جنس دیسک کمر

کاندیدای درمان غیر جراحی دیسک کمر

افرادی که دارای درد و بی حسی در در یک سمت بدن هستند، درد کشیده شده به دست یا پا، دردی که مخصوصا در شب ظهور می کند، دردی که بعد از نشستن یا بلند شدن بیشتر می‌شود، دردی که در هنگام انجام حرکت های خاص شدت می گیرد، دردی که بعد از پیاده‌روی‌های کوتاه به وجود می‌آید، افرادی که دارای ضعف عضلانی غیرقابل توصیف، مورمور شدن و درد یا سوزش در مناطق آسیب‌دیده هستند، کاندیدای مناسب درمان دیسک کمر هستند.

کاندیدای جراحی دیسک کمر

در صورت آسیب دیدگی دیسک، دردهایی در پایین کمر، گردن و پا اتفاق می افتد. این بیماران باید تحت درمان قرار بگیرند و بیمار شیوه زندگی خود را تغییر دهد. بیمار باید دقت به داشتن فعالیت جسمی مناسب نماید. در صورتی که درمان هایی دارویی و کلا غیر جراحی پاسخگوی حل مشکل بیماران نباشد، باید جراحی دیسک کمر انجام شود. در کل در ابتدا روش های فیزیوتراپی کمر، ورزش‌های خانگی، استفاده از دارو و گاهی تزریقات نخاعی تجویز می گردد و در صورت عدم کارا بودن این روش ها به جراحی توصیه می شود.

فیلم جراحی دیسک کمر

آیا شما به جراحی دیسک کمر احتیاج دارید؟

شما می توانید با شرکت در این آزمون، نیاز یا عدم نیاز به انجام جراحی دیسک کمر را محک بزنید.

۱ / ۴

آیا از درد موضعی در ناحیه کمر رنج می برید؟

۲ / ۴

آیا به بی حسی و ضعف عضلانی دچار هستید؟

۳ / ۴

آیا احساس گزگز و مور مور و خواب رفتگی در پاها دارید؟

۴ / ۴

آیا به درد انتشاری در پاها دچار هستید؟

Your score is

The average score is 61%

۰%

اگر نیاز به جراحی دیسک کمر دارید، باید مراقبت های لازم برای دوران نقاهت را بدانید. پیشنهاد می کنیم برای آشنایی با نحوه تغذیه بعد از عمل دیسک کمر، مقاله لینک شده را مطالعه نمائید.

بیرون زدگی دیسک در چه نقاطی از بدن رخ می دهد

بیرون زدگی دیسک از موارد شایعی است که ممکن است در نقاط مختلف ستون فقرات انسان اتفاق بیافتد. این عارضه با درد شدیدی همراه می باشد و منجر به مشکل در حرکت، نشستن و انجام فعالیت های روزمره می گردد. عارضه بیرون زدگی دیسک کمر یا ضعیف شدن آن در بخشهای مختلف ستون فقرات، گردن تا پشت کمر و قسمت پایینی کمر ممکن است اتفاق بیافتد. اما معمول ترین حالت آن بیرون زدگی در ناحیه کمر می باشد که معمولا به دلیل اعمال فشار و برداشتن بار سنگین ممکن است اتفاق بیافتد.

علل ابتلا به دیسک کمر

از علل  دیسک کمر می توان به موارد زیر اشاره کرد:

افزایش سن
وزن بالای بدن
افزایش ناگهانی فشار بر ستون فقرات (حتی فشارهای کم)

وضعیت بد بدن در زمان نشستن، ایستاده و…
بلند کردن اشیا در حالات نامناسب

سیگار کشیدن
ورزش های غیر اصولی و سنگین مثل فوتبال، کشتی، ورزش های رزمی و…
رانندگی به ویژه در مسافت های طولانی و با ماشین های سنگین یا دارای صندلی نامناسب.

ایستادن و یا نشستن طولانی مدت .
خم و راست شدن زیاد
لرزش کل بدن (مثلاً هنگام کار کردن با تراکتور و…)

پیشگیری از ابتلا به دیسک کمر

با انجام اقداماتی می توان احتمال ابتلا به دیسک کمر را کاهش داد. این اقدامات شامل قرار گرفتن بر روی زانو نه کمر در هنگام برداشتن اشیا از زمین، عدم ایستادن طولانی، داشتن وزن ایده آل، عدم نشستن طولانی مدت، انجام حرکات کششی و انجام ورزشهای مناسب به منظور تقویت عضلات پشت، کمر، پا و شکم می باشد.

در کل می توان گفت افرادی که دارای ستون فقرات، عضلات پشت، کمر، پا و شکم ضعیف هستند بیشتر مستعد ابتلا به دیسک کمر هستند. بنابراین اصلاح سبک زندگی از احتمال عود کردن این بیماری می کاهد.

 عوامل تاثیر گذار در ایجاد دیسک کمر

از عوامل تاثیر گذار در ایجاد دیسک کمر می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • فشار زیاد و ناگهانی
  • زمین خوردن
  • بلندکردن یک جسم سنگین
  • شارهای کم اما مکرر ( پشت میز نشستن طولانی)
  • عدم ورزش
  • تناوب در کار طولانی نشسته
  • ورزش های اشتباه
  • صدمات فیزیکی از قبیل افتادن

علت دیسک کمر در جوانی

در جوانی به دلیل فشار شدید و آنی ممکن است دیسک کمر ایجاد شود. لذا ضروری است که از برداشتن اشیا سنگین به طور خمیده خودداری شود. همچنین افرادی که دچار تصادف رانندگی می شوند یا در مسابقه های ورزشی شرکت دارند یا در طول روز بی تحرک هستند، طولانی می نشینند و یا رانندگی طولانی مدت دارند نیز افرادی هستند که مستعد بیرون زدگی دیسک کمر هستند. بیماری های زمینه ایی نظیر ارتروز ستون فقرات و مفاصل فاست نیز از سایر موارد ابتلا به دیسک کمر در جوانی است.

ماوراطب دکتر خلیل میرزامحمدی

دلایل ایجاد فتق دیسک

در صورت خم شدن مکرر و چرخش بدن احتمال فتق دیسک فرد افزایش می‌یابد. این امر منجر به عقب فشرده شدن دیسک کمر و آسیب آن می گردد.

علائم دیسک کمر

  • درد موضعی در ناحیه کمر
  • درد انتشاری در پاها به عنوان یکی از مهمترین علل دیسک کمر مطرح می باشد.
  • بی حسی و ضعف عضلانی
  • احساس گزگز و مور مور و خواب رفتگی در پاها
  • احساس سوزش عضلانی
  • شایان ذکر است علائم اولیه دیسک در اغلب افراد ضعف عضلات ناحیه کمر و شکم است. به دنبال آن دیسک ضعیف شده و بدنبال یک حادثه جابجا شده و با فشار به اعصاب موجب بروز کمر درد و درد ساق پا، ران و … شوند.
  • بسیاری از بیمارانی که دچار گزگز و مور مور در پا ها می باشند.
  • دیسک کمر ممکن است موجب کمردرد بسیار شدید شود ولی در مواردی ممکن است اصلا کمر درد هم نداشته باشد و فقط علائم درد باسن، درد ساق و کناره پا ایجاد کند.

درد بیرون زدگی دیسک کمر

درد بیرون زدگی دیسک کمر معمولا بسیار شدید می باشد اما در مراحل اولیه بیماری معمولا بی حسی یا مور مور شدن ممکن است اتفاق بیافتد. در مراحل بعدی پیشرفت بیماری ممکن است کنترل عضلات از فرد سلب شود و امکان انجام فعالیت های روزانه فرد سلب می گردد. شایان ذکر است احساس درد بسته به آستانه درد فرد متفاوت می باشد.

علایم دیسک کمر شدید و پارگی دیسک کمر

بیمار با دیسک کمر شدید ممکن است از درد شدید کمر و با انتشار به باسن و پاشنه شکایت داشته باشد و بی حسی پاها، بی قوتی پاها، کاهش تمایل جنسی و اختلالات ادراری مانند کاهش یا تند شدن ادرار ممکن است از علائم دیسک کمر شدید باشد. دیسک کمر خفیف و یا دیسک کمر متوسط هم اگر درگیری زیادی روی عصب ایجاد کنند می توانند علائم فوق را ایجاد کنند.

 ارتباط دیسک با درد پاها

گاهی به دلیل فشاری ناگهانی که به ستون فقرات وارد می شود، دیسک نیز از جای خود خارج شده و باعث اعمال فشار بر ریشه های عصبی که از آن خارج می شود. فشار دیسک با احساس کمردرد و سوزش در پاها ممکن است همراه باشد. علاوه بر آن ممکن است آن احساس درد دیسک کمر با  احساس گزگز و بی حسی در پاها و درد پا و ساق یا رانیز همراه باشد

مجدد تاکید میشود که  در برخی مواقع فتق دیسک کمر دردی در کمر ایجاد نمی کند ولی دیسک باعث ایجاد درد پا و درد در  ناحیه ساق پا و یا ران فرد شود . بنابراین ممکن است دیسک عامل ایجاد  درد پا و درد در ران و ساق پا  و باسن باشد ولی منشا اولیه درد ، در کمر باشد.

روش‌های تشخیص دیسک کمر

مهمترین اقدام پس از احساس درد کمر انتخاب پزشک متخصص و اقدام به تشخیص احتمال وجود دیسک کمر می باشد. پزشک متخصص با استفاده از بررسی عملکرد عصب، عضلات و تست توانایی‌ آنها اقدام به تشخیص بیماری می نماید.

پس از مراجعه به پزشک متخصص، پزشک با انجام معاینه و دستکاری بخش هایی که احساس درد در آن رخ می دهد و انجام تست های مخصوص دیسک کمر تشخیص می دهد. سپس به منظور تشخیص قطعی استفاده از اشعه ایکس، سی تی اسکن، اسکن MRI و دیسکوگرام (discogram) (تزریق با فشار مایعی به محل درد بیمار و ثبت هرگونه پاسخ‌ داده شده) تجویز می گردد. پس از انجام تصویر برداری پزشک اقدام به تجویز درمانی متناسب با بیماری فرد می نماید. با انجام این تست ها بیماری سیاتیک نیز قابل تشخیص می باشد.

بیماری سیاتیک درد کلافه کننده ای دارد، اگر اطلاعاتی درباره درمان سیاتیک ندارید، پیشنهاد می کنیم مقاله لینک شده را مطالعه بفرمائید.

انواع بیماری های دیسک کمر

دیسک کمر از بیماری های بسیار شایع در میان افراد می باشد. این بیماری در صورت عدم رعایت سبک درست زندگی و بالا رفتن سن ممکن است شدید شود. به طور کلی بیماری بیرون زدگی دیسک در ناحیه گردن، ستون فقرات قفسه سینه، ستون فقرات کمری و ستون فقرات ساکرال (زیر کمر، که استخوان دنبالچه در انتهای آن) ممکن است اتفاق بیافتد. در ادامه انحصارا به بیماری دیسک کمر پرداخته شده است.

دیسک دژنراتیو، کم آب یا دهیدراته

این عامل مهمترین عامل کمر درد می باشد. در این نوع بیماری ، دیسک خاصیت اسفنجی خود را از دست می دهد و اصطلاحا دیسک کم آب می‌شود. وقتیکه به دیسک ضربه وارد شود سریعا آسیب می بیند. به دلیل اینکه جریان خون در این ناحیه محدود می باشد، سرعت ترمیم این دیسک ها بسیار طولانی و عملا غیر قابل ترمیم می باشد.

دیسک دژنراتیو

ترک های دیسک کمر

ترک خوردگی ستون مهره ها

ترک دیسک کمر اغلب با بالا رفتن سن ممکن است اتفاق بیافتد. در این افراد معمولا سرعت ترک خوردن بالاتر از سرعت بهبود می باشد. لذا با بالا رفتن سن میزان ترک ها بسیار افزایش یافته و فرد به دردهای شدیدی دچار می گردد. بنابراین درمان شکستگی مهره‌ های کمر از اهمیت بالایی در سنین بالا برخوردار می باشد.


دیسک برجسته یا دیسک برآمده (Bulging Disc)

در صورتی که فشار به دیسک ها وارد شود ممکن است مایع بین دیسک بیرون بزند و در این حالت برجستگی دیسک ممکن است اتفاق بیافتد. برخی مواقع ممکن است فتق دیسک را با دیسک های برجسته یا برآمده اشتباه گرفته شود. دیسک برآمده در کمر در پایین کمر، پاها و باسن ممکن است اتفاق بیافتد. در دیسک گردن علائم در گردن، بازوها یا دستان و در سر احساس می گردد.

بیرون زدگی دیسک کمر
دیسک برآمده

دیسک های برجسته ستون فقرات توراسیک، که به مراتب کمتر از سایر موارد دیده می شوند. این عارضه ممکن است منجر به ایجاد درد پشت کمر، معده یا قفسه سینه شود. این نوع درد اغلب با مشکلات قلبی عروقی اشتباه گرفته می شود. در موارد ایجاد مشکلات در قفسه سینه این عارضه باید جدی گرفته شود و سریعا برای درمان اقدام شود.

کهولت سن، کشیدگی گردن، کشیدگی پشت، آسیب های ناشی از تصادفات یا زمین خوردن و عوامل ژنتیکی می تواند باعث برآمدگی دیسک ها شود. شایان ذکر است که آرتروز گردن منجر به دیسک گردن می گردد.

درمان دیسک کمر

به منظور درمان دیسک کمر روش های تهاجی، غیر تهاجمی و کم تهاجمی وجود دارد که در ادامه به آنها پرداخته شده است.

استراحت

برای بهبود دیسک کمر ضروری است که فرد استراحت کافی داشته باشد. گاهی فقط استراحت منجر به بهبود حال بیمار می گردد. مشاوره بایک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی می تواند در این مرحله به بیمار کمک کند.

طرز خوابیدن صحیح

بیمار به منظور درمان بهتر است طاق باز یا جنینی بخوابد. برای درمان سریعتر و موثرتر بهتر است با بالشتی در بغل، استراحت نماید.

استراحت دیسک کمر

آموزش صحیح بیمار به جهت تغییر سبک زندگی

ضروری است که پزشک سبک درست زندگی را به منظور عدم پیشرفت مجدد بیماری به بیمار آموزش دهد. بدون داشتن سبک درست زندگی هر چند که بیمار از طب فیزیکی و توانبخشی استفاده نماید، احتمال بروز مجدد بیماری وجود دارد.

دلیل ایجاد درد در هنگام آسیب دیسک کمر

دیسک کمر بافتی با انعطاف فراوان و آبدار می باشد. این کپسول در سنین پایین سالم و بدون نقص است اما با گذر زمان ممکن است دچار آسیب شود. در برخی مواقع ممکن است فرد درد هایی را در هنگام بلند کردن وسایل یا نشستن احساس نماید این درد های احتمالا به دلیل آسیب دیدگی دیسک ها می باشد. برای تشخیص دلایل این آسیب انجام ام آر آی ضروری می باشد. در ام آر آی معمولا دیسک آسیب دیده به رنگ سیاه مشاهده می شود. برخی موارد با وجود آسیب دیدگی دیسک ممکن است فشاری بر اعصاب وارد نشود. گاهی نیز دیسک کمر منجر به تنگی کانال نخاعی می گردد.

در کل آسیب دیدگی دیسک ممکن است به دلیل وراثت، متلاشی شدن لایه بیرونی یا خارجی دیسک ایجاد شود. هنگام متلاشی شدن لایه بیرونی یا خارجی ممکن است بیرون زدگی محتویات دیسک کمر اتفاق بیافتد. این عوامل موجب فشار به ریشه های عصبی و درد شدید در کمر و پاها می گردد. این دردها منجر به ناتوانی بیمار در حرکت زانومچ پا یا تمام پا، ناتوانی در کنترل ادرار و مدفوع می گردد. آیا می دانید که متاستاز مغز و تومورهای نخاعی از بیماری های خطرناک می باشد.

درد دیسک کمر

درمان های بدون جراحی دیسک کمر

به منظور درمان دیسک کمر روش های غیر جراحی زیادی وجود دارد که شامل درمان های نوین و تحصصی اوزون درمانی یا ازن تراپی است. لیزرهای پرتوان نسل جدید، طب سوزنی با روش های غربی، تخت دکامپرشن به عنوان یکی از پیشرفته ترین ابزار درمان دیسک هستند. همچنین روش های اوزون تراپی، فیزیوتراپی، ورزش، ماساژ، تزریق اپیدورال، تریگرپوینت تراپی، کمربندهای طبی، رفلکسولوژی، مانیپولاسیون ( کایروپراکتیک ) و جا اندازی ستون فقرات، Rf یا رادیوفرکوانسی و در موارد نادر جراحی بسته ستون فقرات و جراحی ستون فقرات مورد استفاده می باشد.

فتق دیسک و سندرم کودا اکوینا

همان طور که گفته شد، مهمترین مرحله در درمان دیسک کمر، انتخاب جراح مناسب می باشد. فردی که فتق دیسک دارد به احتمال بسیار قوی به سندرم کودا اکوینا دچار می شود. این سندرم منجر به تحت تاثیر قرار دادن اعصاب مثانه و روده‌ها و عدم امکان کنترل ادرار و مدفوع و درد شدید می گردد. احتمال بروز این سندرم بسیار محدود است و قطعا جراحی تنها راه درمان آن است.

فتق دیسک کمر

اقدامات قبل از جراحی دیسک کمر

همان طور که گفته شد، انتخاب پزشک مناسب مهمترین قدم در درمان این مشکل می باشد. پزشک پس از معاینه و استفاده از تصویر برداری ام آر آی اقدام به تجویز درمان جراحی یا غیر جراحی می نماید. بنابراین پیش از انجام جراحی انجام آزمایش خون و تصویر برداری الزامی می باشد.

همچنین به منظور کوتاه شدن دوران نقاهت ضروری است که بیمار مصرف سیگار و الکل را به مدت دو هفته قطع نماید. شایان ذکر است که نباید در بدن بیمار عفونتی وجود داشته باشد و در صورت مشاهده هر گونه عفونت در ابتدا باید در مورد درمان آن اقدام شود. همچنین پزشک متخصص باید در جریان بیماری های زمینه ایی وراثتی قرار بگیرد و در صورت مصرف داروهای ضد انعقاد خون از آنها مطلع گردد.

آپارات دکتر خلیل میرزا محمدی

جراحی دیسک کمر

در اکثر مواقع سعی بر آن است که جراحی دیسک کمر همانند جراحی دیسک گردن بدون اعمال برش و جراحی انجام شود. اما در مواقعی که روش های معمول پاسخگو نباشد، ضروری است که جراحی انجام شود. در این روش ممکن است از جراحی بسته یا جراحی باز کمک گرفته شود. استفاده لیزری، RF و یا اوزن درمانی از روش های غیر جراحی می باشند. در موارد بسیار حاد دیسک کمر ممکن است بی‌اختیاری ادرار مدفوعی نیز ایجاد شود.

در این شرایط جراحی به منظور خارج کردن دیسک آسیب دیده با استفاده از روش میکروسکوپی توصیه می گردد. یکی از جراحی های کمر، جراحی اصلاح انحراف ستون فقرات می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره عمل دیسک کمر با لیزر، مقاله لینک شده را مطالعه نمائید.

۱: آماده سازی برای جراحی
۲: کنار زدن مهره ها
۳: جراحی دیسک کمر
۴: بخیه

جراحی دیسک کمر به روش میکروسکوپی

در این روش از برش های بسیار محدود استفاده می شود و اقدام به برداشتن دیسک خراب می گردد. در این روش به دلیل محدودیت برش، آسیب بسیار محدود می باشد. به دلیل کوچک بودن ناحیه برش اعصاب بیمار آسیب نمی بیند. در این روش نقاهت کوتاه می باشد و بیمار خیلی زود به زندگی عادی باز می گردد.

انواع عمل دیسک کمر

به منظور درمان دیسک کمر ممکن است روش های مختلفی با توجه به تشخیص پزشک تجویز شود. در ادامه انواع مختلف عمل دیسک کمر را معرفی می کنیم:

جراحی لامینکتومی

این روش با هر دو روش بیهوشی و بی‌حسی موضعی قابل انجام می باشد. در این روش باید بیمار به شکم باشد و برش در کمر فرد اعمال می گردد. با کنار زدن اعصاب کل دیسک معیوب یا قسمت آسیب دیده تخلیه می گردد و با دیسک مصنوعی جایگزین می شود. سپس اعصاب به جای قبلی باز می گردد. در آخر پوست بخیه می شود و به جای خود برگشت داده می شود.

نام
شماره تماس
پیام خود را وارد نمایید.
عملیات موفق
خطایی رخ داده است.

جراحی آندوسکوپیک

در این روش هم برش های کوچکی اعمال می شود. این برش ها موازی خط وسط کمر هستند. در این روش نیز با کنار زدن عضلات قطعه آسیب دیده دیسک خارج می گردد. مقاله مراقبت های بعد از جراحی آندوسکوپی دیسک کمر، اطلاعات مفیدی درباره مراقبت های بعد از این جراحی به شما می دهد.

جراحی بسته دیسک کمر

این روش برای آسیب دیدگی جزئی و پارگی ها مفید است. این روش مناسب افراد با تنگی کانال نخاعی نمی باشد.

۱: آماده سازی برای جراحی
۲: برش مهره ها
۳: کنار زدن اعصاب
۴: جراحی دیسک

دیگر روش‌های جراحی

به جز موارد ذکر شده روش های دیگری نیز به منظور درمان دیسک کمر با توجه به صلاحدید پزشک ممکن است تجویز شود. در ادامه این روش ها آورده شده است.

  • فورامینوتومی: در این روش کانال اعصاب گشادتر می گردد و منجر به کاهش فشار به اعصاب و درد می گردد.
  • نوکلئوپلاستی یا رفع فشار دیسک با پلاسما: در این روش با استفاده از لیزر یا رادیوفرکانسی اقدام به درمان دیسک کمر می گردد. در این روش با گرم کردن و تبخیر بافت دیسک، اقدام به کم کردن فشار از روی دیسک می گردد.
  • فیوژن ستون فقرات یا خشک کردن مهره‌ها: در این روش جراح اقدام به برداشتن بافت آسیب دیده می نماید و با استفاده از گرفت استخوان یا وسایل فلزی اقدام به وصل کردن مهره ها به هم می گردد.
    شایان ذکر است که در این روش به دلیل کاهش انعطاف پذیری ستون فقرات، مهره ها به هم جوش می خورند. در این روش دوران بهبود بسیار طولانی می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله جراحی فیوژن ستون فقرات را مطالعه نمائید.
  • جراحی دیسک مصنوعی: در این روش از پروتزهای مصنوعی به منظور جایگذاری با دیسک آسیب دیده می گردد. این جراحی معمولا در مواردی که مشکل بسیار حاد است مورد استفاده می باشد.

بیشتر بخوانید: جراحی دیسک کمر با دستگاه دیسکوشیو

تفاوت عمل جراحی سنتی و کم تهاجم ستون فقرات

تفاوت اساسی که بین جراحی سنتی و کم تهاجم ستون فقرات وجود دارد این است که در جراحی سنتی تمام ناحیه درمان ستون فقرات باز می‌شود، اما در جراحی کم تهاجم قسمت بسیار کوچکی از ناحیه درمان باز شده و درمان می‌شود.

ستون فقرات ناحیه کمری

مدت بهبود در افرادی که از جراحی کم تهاجم استفاده می‌کنند خیلی سریع تر از جراحی سنتی است. همچنین در جراحی کم تهاجم جهت تشخیص بهتر و دستیابی به نتایج یکسان با جراحی سنتی و باز از اطلاعات بیشتری مثل تصویربرداری سه بعدی و غیره نیز استفاده می‌کنند. اصولا یک جراح در انجام این فرآیند خواهان خونریزی کمتر و کاهش مدت بستری و نقاهت در کلینیک و بیمارستان، همچنین بهبود سریع و کم کردن خطر ابتلا به عفونت هستند. پزشک با آگاهی کافی و دادن اطلاعات به شخص، کنترل جراحی را در دست دارد، اما سعی دارد تا حد امکان آسیب‌ها و ضررهای آن را به حداقل ممکن برساند.

مراقبت های بعد از جراحی دیسک کمر

  • پس از جراحی باید مصرف سیگار و مشروب به منظور تسریع فرایند بهیود قطع شود.
  • داروهای تجویزی در زمان مشخص استفاده شود.
  • به منظور کمک به جوش خوردن از مکمل های مناسب غذایی استفاده شود.
  • مراجعه به متخصص طب فیزیکی و توانبخشی و دریافت ورزش مناسب
  • حصول اطمینان از درست انجام دادن حرکات ورزشی
  • انجام منظم ورزش ها
  • پانسمان‌های زخم به صورت روزانه تعویض شود و از استفاده مستقیم بتادین روی زخم خودداری کنند.
  • تغییر سبک زندگی
  • عدم برداشتن بار سنگین
  • رعایت استراحت مطلق مطابق صلاحدید پزشک
  • استفاده از غذاهای ملین به منظور عدم ایجاد یبوست
  • از کمربند طبی یا بریس ستون فقرات در دوران نقاهت باید به صورت ثابت و مداوم استفاده شود.
  • استفاده از دستشویی فرنگی
  • مراجعه به پزشک در بازه های زمانی مناسب به منظور چک آپ
  • انجام تمرین‌های کششی به منظور کاهش احتمال گرفتگی و اسپاسم عضلات
  • خم نشدن و نشستن هنگام برداشتن بار سنگین
  • وزن بدنی خود را در حالت ایده آل نگه دارند.
  • عضلات شکم و پشت خود را تقویت و ورزش را فراموش نکنند.
  • پانسمان‌های زخم به صورت روزانه تعویض شود و از استفاده مستقیم بتادین روی زخم خودداری کنند.
  • حمام رفتن بین ۳ تا ۵ روز بعد از جراحی باید صورت گیرد.
  • فیزیو تراپی

دلیل کاهش درد پس از ورزش چیست؟

دلیل کاهش درد دیسک کمر پس از ورزش ترش هورمون اندورفین‌ها است. این هورمون منجر به کاهش و مقابله با درد می گردد. این هورمون در هنگام ورزش به وفور ترشح می شود و درد را تسکین می دهد. تحرک داشتن و انجام فعالیت‌های ملایم و منظم به بهبود گردش خون بسیار کمک می‌کند و منجر به تسریع دوران نقاهت می گردد.

عوارض جراحی دیسک کمر

هر روش درمانی به موازات داشتن مزیت درمانی می تواند دارای عوارضی نیز باشد این عوارض شامل موارد زیر است.

عفونت

در برخی موارد که سیستم ایمنی فرد ضعیف یا فرد دارای عفونت قبلی است، ممکن عفونت پس از جراحی اتفاق بیافتد. به همین دلیل معمولا پزشکان برای این مورد مصرف آنتی بیوتیک تجویز می کنند. در صورتی که این عفونت در کانال نخاعی یا ناحیه دیسک باشد، باید جراحی های دیگری نیز برای خارج کردن عفونت استفاده شود.

فتق مجدد

احتمال وقوع این عارضه بسیار محدود می باشد. در این صورت بیمار باید مجددا مورد جراحی قرار بگیرد.

درد مداوم

پس از جراحی احتمال وجود درد وجود دارد. لیکن در برخی موارد این درد ممکن است بسیار شدید باشد. بنابراین ممکن است در صورت صلاحدید مصرف داروهایی نظیر مشتقات تریاک، داروهای غیراستروئیدی ضدالتهاب، کورتیکواستروئیدها و بی‌حسی‌های موضعی تجویز شود. شایان ذکر است که این داروها باید مطابق دستور پزشک استفاده شود و از مصرف بیش از حد آن خودداری شود و اعتیاد زا بودن این داروها نباید فراموش شود.

بیماری دیسک دژنراتیو

در صورت آسیب به دیسک ممکن است تخریب یا دژنراسیون ستون فقرت اتفاق بیافتد. حین عمل به دلیل آسیب دیسک، می تواند حساسیت دیسک و آسیب پذیری بیشتر دیسک اتفاق بیافتد. در این صورت حتما باید جراحی انجام شود. این عارضه معمولا پس از گذشت زمان زیادی از جراحی ممکن است اتفاق بیافتد.

هزینه درمان دیسک کمر

هزینه درمان این بیماری بسته به نوع مشکل، حاد بودن آسیب، استفاده از روش جراحی دیسک کمر یا غیر جراحی دیسک کمر و تخصص پزشک متفاوت می باشد. به منظور اطلاع دقیق از هزینه ها ضروری است که با بهترین جراح مغز و اعصاب تهران یا شهر دیگری مشاوره شود.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره هزینه عمل دیسک کمر مقاله لینک شده را مطالعه نمائید.

در ادامه رضایت مندی بیمار دکتر خلیل میرزا محمدی آورده شده است.

کلام آخر

دیسک کمر یکی از اجزا مهم ستون فقرات انسان می باشد. این بخش ممکن است با گذر زمان خشک، شکننده یا آسیب پذیر شود. همچنین در مواردی ممکن است بیرون زدگی دیسک و پارگی آن اتفاق بیافتد. این مشکلات منجر به افت کیفیت زندگی، درد شدید و در مواردی منجر به بی اختیاری ادرار و مدفوع می گردد. لذا درمان به موقع این بیماری از اهمیت بالایی برخوردار می باشد.

سوالات متداول درباره دیسک کمر

بیشتر بدانیم

عوارض جراحی دیسک گردن

عوارض جراحی دیسک گردن نیز مانند عوارض تمامی جراحی‌ها اجتناب ناپذیر است. عوارض یک جراحی معمولا برای همه افراد اتفاق نمی‌افتد اما ممکن است برخی

108 پاسخ
      1. سعی کنید روش های درست نشستن را بیاموزید و از پشتی و زیر نشین مناسب استفاده کنید. در صورت عدم التیام باید مورد معاینه قرار بگیرید.

  1. من دیسک کمر دارم و چند باری بخاطر عمل های مختلف از کمر بیحس شدم الان پاهام های می‌کنه و گاهی وقتی زیاد راه میرم و یا وایمیستم کمرم خیلی درد میگیره و نمی توانم حرکت کنم آیا الان دیسکم حاد شده

    1. بهبودی در اثر تزریق کورتیزون به طور معمول در حدود دو هفته به اوج خود می‌رسد و می‌تواند تا ۲۴ هفته ادامه داشته باشد. پس از ۲۴ هفته، درد به تدریج به شدت اصلی خود بازمی‌گردد. همچنین شایان ذکر است که بیماران چند هفته اول بعد از درمان، در مقایسه با کسانی که دارونما دریافت کرده بودند، اثرات کمی را مشاهده کردند.

  2. آقای دکتر من بعد از زایمان طبیعی که داشتم موقعی که مداوم روی زمین میشینم آخرین مهره ی کمرم وحشتناک درد میگیره.
    این برای چی میتونه باشه؟
    جدیه یا فقط باید مدارا کنم باهاش؟

  3. وزن زیادی دارم، کمر درد شدید هم پیدا کردم، دکتر فرمودن تا وزنم کاهش پیدا نکنه عمل کردنم با ریسک همراهه.
    صد و سه کیلو هستم، چند کیلو دیگه باید کم کنم برای عمل؟

    1. پیاده روی نه تنها از بروز بیماری های ستون فقرات و دیسک کمر پیشگیری می کند بلکه افراد مبتلا به دیسک کمر نیز تا حدودی می توانند از این طریق علائم بیماری خود را بهبود ببخشند.

    1. بهترین حرکت شنا برای بیماران مبتلا به کمردرد در حالت عمودی یا ایستاده انجام می‌شود تا ستون فقرات خنثی بماند و از افزایش فشار جلوگیری شود.

    1. خواب مداوم و بدون وقفه به بدن کمک می کند تا سریعتر بهبود یابد. به حداقل رساندن فشار کمر از طریق وضعیت بهتر بدن می تواند دیسک کمر را بهبود بخشد. به طور کلی پس از جراحی کمر، خوابیدن در هر موقعیتی که راحتتر است، مشکلی ندارد. برخی ترجیح می دهند به یک طرف یا به پهلو بخوابند و بالشی بین زانوها و یا پشت آنها برای حمایت از کمر قرار دهند.

    1. با سلام. باید مورد معاینه قرار بگیرند. گاهی اوقات جراحی دیسک کمر به منظور پیشگیری از موارد خطرناک نظیر فلجی می باشد و تاثیری در درد ندارد.

    1. با سلام باید مورد معاینه قرار بگیرید. گاهی اوقات جراحی برای پیشگیری از علائم خطرناک نظیر فلجی انجام می شود و ممکن است درد التیام نیابد

  4. من دو ساله پیش توی اشپزخونه خوردم زمین بیهوش شدم بیمارستان از گردنم عکس نگرفت از چن ماه بعدش درد شدید توی اخرین مهره گردنم دارم میتونه خطرناک باشه؟

  5. سلام خسته نباشید؛ همسرم دچار ساییدگی دیسک کمر شده دکتر بهش گفته با لیزر احتمالا مشکلش حل میشه، میخواستم بدونم لیزر بهتره یا عمل؟با لیزر خوب میشن؟

    1. با سلام. معمولا برای موارد خفیف جراحی های کم تهاجمی نظیر لیزر پیشنهاد می شود. با این حال همسر شما باید مراجعه و تحت معاینه قرار بگیرند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکتر خلیل میرزامحمدی

دکتر خلیل میرزامحمدی

متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات

با کلیک بر روی دکمه زیر در مورد جراحی پارگی دیسک کمر بیشتر بدانید.

پاپ آپ دیسک کمر