خونریزی مغزی یکی از مهم ترین علل مرگ و میر به شمار می رود. این روزها بعضی افراد به دلایل مختلفی به این عارضه دچار می شوند. خوردن ضربه به سر، تصادف شدید، سکته مغزی و… از جمله عوامل بروز خونریزی مغزی به شمار می روند. در این محتوا به بررسی توضیحاتی در مورد خونریزی مغزی می پردازیم. همچنین روش های مختلف درمان این عارضه را نیز بررسی خواهیم کرد.
خونریزی مغزی چیست؟
از مهم ترین علل وقوع خونریزی مغزی می توان به خوردن ضربه به سر به هر علتی اشاره کرد. همچنین پارگی رگ های مغزی، تومور مغزی، سکته مغزی، لخته خون، مصرف بیش از حد داروهای انعقاد خون و… از دیگر علت های وقوع خونریزی مغزی به شمار می روند. در این متن به بررسی کامل مبحث خونریزی مغزی و راه های مناسب برای درمان آن می پردازیم. پس تا پایان این کار با ما همراه باشید.
برای کسب اطلاعات بیشتر و شنیدن صحبت های دکتر خلیل میرزامحمدی درباره درمان بیماری ها و جراحی های مغز و اعصاب می توانید از صفحه اینستاگرام یا کانال آپارات دکتر دیدن کنید.
انواع خونریزی مغزی
این عارضه به طور کلی به دو نوع تقسیم می شود. بعضی از این دست خونریزی ها فقط در داخل جمجمه صورت می گیرند و به بافت داخلی مغز وارد نمی شوند. از جمله انواع این خونریزی ها می توان به خونریزی اپیدورال، ساب دورال و زیر عنکبوتیه اشاره کرد.
اما خونریزی مغزی درون بافتی، از خطر بیشتری برخوردار است. از آنجایی که مغز وظیفه کنترل و هدایت کامل بدن را به عهده دارد، وقوع خونریزی در بافت آن می تواند باعث اختلال در عملکرد کلی بدن شود. از انواع این خونریزی ها می توان به خونریزی در لوب ها و مخچه اشاره کرد. نمونه ای دیگر از این خونریزی ها نیز هستند که در بطن های مغز ایجاد می شود. این خونریزی ها به نسبت خونریزی های جمجمه ای بسیار خطرناک هستند. در مورد تومور مغزی بیشتر بدانید.
علائم و روش های تشخیص آن
خونریزی مغزی دارای علائم خاصی است. همانطور که در جریان هستید، هر بیماری علائمی خاص دارد که با شناسایی آن ها می توان سرعت تشخیص بیماری را افزایش داد. پس برای تشخیص ابتدایی خونریزی مغزی، بهتر است با علائم رایج آن آشنا شوید. از رایج ترین علائم این عارضه می توان به سر درد، سرگیجه، احساس ضعف و گزگز در دست و پا و… اشاره کرد. البته در بعضی افراد علائم به صورت دیگری نیز دیده می شوند. تشنج، تاری دید، اختلال در حرکت، مشکلات تکلمی و… اشاره کرد. در صورت بروز چنین علائمی باید حتما سریعا به پزشک متخصص و یا مراکز درمانی مراجعه کنید.
پزشک پس از ارزیابی و سنجش وضعیت جسمانی شما، آزمایش هایی برای شما تجویز می کند. از مهم ترین آزمایش های تشخیص خونریزی مغزی می توان به سی تی اسکن و MRI اشاره کرد. در بعضی موارد نیز برای تشخیص این عارضه از الکتروانسفالوگرام، نمونه برداری از مایع نخاعی مغز و… اشاره کرد. پس از تشخیص قطعی عارضه با انجام آزمایش های ذکر شده، پزشک به سرعت برای درمان بیمار اقدامات لازم را انجام می دهد.
روش های درمان خونریزی مغزی
پس از وقوع چنین علائمی در خود یا اطرافیانتان باید به سرعت با مراکز فوریت های پزشکی یا اورژانس تماس بگیرید. پس از انتقال بیمار به مراکز درمانی، تیم پزشکی تمهیداتی می اندیشند تا این عارضه را درمان کنند. در صورتی که خونریزی مغزی از نوع حاد باشد، حتما باید فرد تحت عمل جراحی قرار گیرد. چرا که باید لخته خون، قبل از درگیر کردن مغز و مختل کردن بخشی از آن، به طور کامل و به وسیله جراحی از آن خارج شود. در صورتی که این لخته خون به سرعت از مغز خارج نشود، می تواند آسیب هایی جدی به بیمار وارد کند. یا حتی می تواند موجب مرگ او شود. باید دقت کنید که این جراحی حتما تحت نظر جراحی متخصص و ماهر انجام شود. همانطور که می دانید، مغز به عنوان مهم ترین عضو بدن شناخته می شود و جراحی آن از حساسیت بسیار بالایی برخوردار است.
در بعضی از موارد خونریزی مغزی نیز، نیازی به جراحی نیست. تعیین این مسئله که خونریزی برای درمان نیاز به جراحی دارد یا نه، بر عهده پزشک است. در واقع پزشک با بررسی شرایط بیمار و نکاتی از قبیل اندازه خونریزی، محل خونریزی و… تشخیص می دهد که برای درمان این عارضه بیمار از چه روشی استفاده کند. برخی از خونریزی ها با کنترل دارویی و رژیم غذایی قابل درمان هستند و نیاز به شکافتن جمجمه برای درمان عارضه نیست.
اقدامات پس از درمان
معمولا پس از درمان خونریزی مغزی با کمک روش های جراحی و غیر جراحی به اعمال دیگری نیز نیاز است. از جمله این اعمال می توان به فیزیوتراپی اشاره کرد. گاهی عملکرد حرکتی فرد با مشکلاتی مواجه می شود. این مشکلات حرکتی با استفاده از فیزیوتراپی رفع می شوند. گفتار درمانی، تمرین های سبک و… نیز از دیگر راه های تکمیل فرآیند درمان به شمار می روند. در مورد بیماری غده هیپوفیز بیشتر بدانید.
چطور می توان درصد ابتلا به این عارضه را کاهش داد؟
شاید برایتان جالب باشد بدانید که می توان با انجام کارهایی، درصد ابتلا به خونریزی مغزی را کاهش داد. برای مثال یکی از دلایل بروز این عارضه، فشار خون بالا می باشد. پس با رعایت مواردی برای کنترل کردن فشار خون می توان درصد ابتلا به این عارضه را نیز کاهش داد. بهتر است تدابیری بیندیشید که سطح کلسترول خون خود را کاهش دهید. داشتن رژیم غذایی مناسب و ورزش مستمر می تواند به شما در این امر کمک کند.
خونریزی مغزی در افرادی که به مصرف سیگار و مشروبات الکلی علاقه دارند، بیش از سایر افراد است. بنابراین بهتر است تا جایی که می توانید از استعمال این مواد خودداری کنید. در صورتی که مستعد دیابت هستید نیز، بهتر است رژیم غذایی خود را رعایت کنید. با رعایت چنین مواردی می توانید به راحتی درصد ابتلا به خونریزی مغزی را کاهش دهید. در مورد کیاری ملفورمیشن بیشتر بدانید.
خلاصه و جمع بندی
خونریزی مغزی عارضه ای خطرناک است که در اثر اتفاق های مختلفی ممکن است در افراد بروز کند. سکته مغزی، ضربه به سر، تومور مغزی و… از مهم ترین عوامل این عارضه به شمار می روند. برای درمان این عارضه باید به سرعت پس از مشاهده علائمی همچون سر درد، سرگیجه، تهوع، تشنج و… به جراح مغز و اعصاب مراجعه کنید. پزشک با بررسی شرایط شما اقدام به درمان شما خواهد کرد. معمولا درمان این بیماری به وسیله جراحی انجام می شود. پس از جراحی نیز با انجام فیزیوتراپی، گفتار درمانی و… می توان سرعت درمان بیماری را افزایش داد.
عالیبود
ممنون از دقت نظر شما