جراحی ستون فقرات چقدر اهمیت دارد؟ بسیاری از ما وقتی کلمه جراحی را می شنویم اولین سوالی که برایمان پیش می آید این است که این جراحی چه خطرات و ریسک هایی دارد؟ بیماری های ستون فقرات درمان های زیادی دارد که یکی از آن ها جراحی ستون فقرات می باشد. در این مقاله قصد داریم تا در مورد جراحی ستون فقرات و مزایا و عوارض احتمالی آن بپردازیم؛ پس با ما همراه باشید.
ستون فقرات
ستون فقرات یکی از اصلی ترین نقاط بدن است که از ۳۳ استخوان تشکیل شده است که این استخوان ها توسط رباط ها و ماهیچه ها به یکدیگر متصل هستند. تمام حرکات مانند خم و راست شدن و یا چرخیدن به اطراف توسط ستون فقرات انجام می گیرد. تحرک، پایداری و توانایی راه رفتن همگی توسط ستون فقرات صورت می گیرد.
وجود درد در این ناحیه می تواند بیانگر وجود اختلال باشد. اختلالاتی مانند رماتیسم ستون فقرات، آرتروز ستون فقرات و یا دیسک کمر. درمان مشکلات مربوط به ستون فقرات روش های زیادی مانند استفاده از مسکن ها و داروهای ضد التهاب، فیزیوتراپی، ورزش های توصیه شده توسط پزشک دارد. که یکی از این روش ها جراحی ستون فقرات است.
برای کسب اطلاعات بیشتر و شنیدن صحبت های دکتر خلیل میرزامحمدی درباره درمان بیماری ها و جراحی های مغز و اعصاب می توانید از صفحه اینستاگرام یا کانال آپارات دکتر دیدن کنید.
جراحی ستون فقرات
در مواردی مشکلات ستون فقرات باعث درگیری نخاع نیز می شود بیمار با علائمی نظیر ضعف و بی حسی در پاها و بازوها مواجه می شود. در چنین مواردی که اقدامات غیر جراحی در بهبود بیمار تاثیر نداشته باشد با جراحی ستون فقرات بیمار درمان می شود.
جراحی ستون فقرات برای چه بیمارانی انجام می گیرد؟
جراحی ستون فقرات توسط بهترین جراح مغز و اعصاب در تهران برای بیمارانی صورت می گیرد که:
۱-بیمارانی که دچار ضعف و اختلال حرکتی در دست و پاها شده اند.
۲-دچار اختلال در کنترل ادرار و مدفوع شده اند.
۳- بیمارانی که در روند معاینه متوجه فشار شدید و یا آسیب بر روی نخاع و ریشه های عصبی شده باشند.
چه مشکلاتی با جراحی ستون فقرات بهبود می یابند؟
- مشکلات مربوط به دیسک
- مشکلات بازوها و پاها که دارای منشا عصبی هستند.
- افرادی که به دلیل مشکلات ستون فقرات دچار دردهایی در قسمت پشت و گردن می شوند.
- افرادی که مبتلا به انحنای غیر طبیعی در ستون فقرات هستند که به آن اصطلاحا اسکولوزیس می گویند.
تشخیص بیماری ستون فقرات
برای تشخیص بیماری ستون فقرات روش های تشخیصی گوناگونی وجود دارد که به طور کلی این روش ها شامل موارد زیر می باشد.
تصویربرداری
تصویربرداری MRI یک ارزیابی دقیق از ساختار و اعصاب ستون فقرات است. این تصویر شامل ارتفاع، نحوه قرار گیری، مقدار آب و یک نمای کلی از دیسک ستون فقرات می باشد.
سی تی اسکن یا میلوگرام
در سی تی اسکن از اشعه ایکس استفاده می شود که یک تصویر از بدن ثبت می کند. که این تصویر به کمک کامپیوتر به نمای چند مقطعی از ستون فقرات تبدیل می شود. در برخی مواقع همراه با آزمایش سی تی اسکن از میلوگرام نیز استفاده می شود که در این حالت برای مشاهده جزئیات بیشتر از ساختار ستون فقرات از یک رنگ مخصوص استفاده می شود که به نواحی مورد نظر تزریق می شود.
دیسکوگرام
در آزمایش دیسکوگرام یک رنگ خاص به محل دیسک تزریق می شود تا در اثر فشار آن درد دیسک دوباره ظاهر شود.
انواع روش جراحی ستون فقرات
برای جراحی ستون فقرات روش های متعددی وجود دارد که در ادامه به بررسی و توضیح درباره این روش ها می پردازیم.
دیسککتومی
دیسککتومی در قسمت پشت ستون فقرات یک صفحه نازک وجود دارد که به آن لامینا گفته می شود. در این جراحی با برداشتن لامینا باعث کاهش فشار و افزایش فضای بین مجرای نخاعی می شود.
این نوع جراحی از روش های کم تهاجمی ستون فقرات می باشد. در این روش فتق دیسک بین مهره ای به منظور برداشته شدن فشار از روی عصب فشرده شده برداشته می شود.
لامینوتومی
در لامینکتومی بخشی از قوس لامینا که نخاع را پوشانده است برداشته می شود. جراحی لامینوتومی و لامینکتومی هر دو جراحی هایی برای رفع فشار هستند با این تفاوت که در جراحی لامینوتومی استخوان کمتری نسبت به جراحی لامینکتومی برداشته می شود.
تعویض دیسک
تعویض دیسک برای بیماران مبتلا به دیسک دژنراتیو شدید انجام می شود. که یک دیسک مصنوعی جایگزین دیسک آسیب دیده می شود. دیسک دژنراتیو بیماری است که در کمر و گردن ایجاد می شود و معمولا درد شدیدی را به همراه دارد.
جوش دادن ستون فقرات
این روش برای درمان بیرون زدگی دیسک، انحنای دیسک و مشکلات مربوط به ستون فقرات استفاده می شود. در این جراحی استخوان سایر قسمت های بدن به مهره های آسیب دیده جوش داده می شود. پیشنهاد می کنیم برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله پیچ گذاری ستون فقرات را مطالعه نمائید.
جوش دادن یا جراحی فیوژن ستون فقرات یکی از تکنیک های محبوب درمان دیسک و کمردردهای شدید است. با این جراحی مهره هایی که روی هم سابیده شده و درد ایجاد می کنند به هم جوش داده می شوند. این کار درصد زیادی از دردهای مزمن بیمار را برشرف می کند.
بیشتر بخوانید: پیچ گذاری ستون فقرات از پوست
مراقبت های بعد از جراحی ستون فقرات
- بعد از جراحی ستون فقرات حتما باید استراحت کنید و در مواقعی ممکن است فرد نیاز به بستری شدن به مدت ۳ یا ۴ روز در بیمارستان داشته باشد.
- بعد از جراحی ستون فقرات فیزیوتراپ برنامه ای از حرکات و تمرینات انجامی را به بیمار ارائه می دهد.
- تمرینات فیزیوتراپی معمولا از فردای روز عمل شروع می شود زیرا انجام این تمرینات به بهبود حرکت و تقویت عضلات کمک می کند.
- بیمار برای راه رفتن باید از عصا و واکر استفاده کند.
- پیاده روی از جمله مواردی است که برای بهبود فرد مفید می باشد.
- نشستن بیمار باید به گونه ای باشد که ستون فقرات کاملا صاف باشد و از خم شدن ستون فقرات خودداری شود.
- اگر به پشت می خوابید هنگام خوابیدن در زیر سر و زانوها بالشتی قرار دهید.
- داروهای مسکن و تجویز شده توسط پزشک باید به طور منظم و سر ساعت مصرف شود.
- مصرف داروهایی مانند آسپرین و ژلوفن، داروهای ضد التهاب برای مدت ۳ تا ۶ ماه پس از جراحی ستون فقرات ممنوع می باشد.
- از فعالیت ها و ورزش های سنگین مانند بلند کردن اجسام سنگین و حتی چرخیدن های ناگهانی به شدت خودداری کنید.
- تا چند هفته بعد از جراحی ستون فقرات از رانندگی کردن خودداری کنید.
- زمان بازگشت به محل کار حتما باید با مشورت پزشک مربوطه انجام گیرد.
- از استرس و فشار بر روی ستون فقرات پرهیز کنید.
نتیجه گیری
همانطور که گفته شد ستون فقرات یکی از رکن های اصلی برای انجام حرکات اعضای بدن می باشد. از این رو در زمان وجود علائم درد باید هر چه سریعتر برای شروع درمان به جراح مغز و اعصاب مراجعه نمود. در ادامه با تشخیص پزشک درمان غیر جراحی یا جراحی ستون فقرات را انجام داد. امیدواریم در این مقاله اطلاعات مفیدی درباره این عمل تخصصی کسب کرده باشید. در صورت نیاز می توانید از طریق کادر دیدگاه زیر سوالات و نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
من فیتنس کارم. و شغلمم نشستنیه. شدیدا گردن درد و کتف درد دارم(ناحیه راست)
چیکار میتونم انجام بدم؟
سلام. احتمالا گردن و سرتون همیشه پایین هست. حرکات اصلاحی و ورزش های ایزومتریک گردنی و از همه مهمتر رعایت بهداشت ستون فقرات(استانداردهای نشستن روی صندلی و ارتفاع صندلی و زاویه گردن و ارتفاع مانیتور و ….)راه گشا می باشند
ممنون برای مطالب خوبتون
khaharam pisheshun rafte kareshun khube👌🏻
آقای دکتر اگر دیسک کمر جراحی نشود بعدا دوباره مشکلساز میشه ؟ من پدرم چند مدت پیش دیسک کمرشون جا به جا شده بود دکتر ی که اون زمان مراجعه کردن گفتن باید عمل بشه ولی بخاطر عوارض بعد از جراحی عمل نکردن و با طب سوزنی خوب شدن الان ممکنه بعدا دوباره این درد های کمر شروع بشه یا بد تر بشه؟
ممنون میشم جواب بدید
در مواردی که بیماری حاد نباشد می توان با روش های غیر جراحی دیسک کمر را درمان نمود. اما در موارد حاد ممکن است خطراتی نظیر فلجی و بی اختیاری ادرار و مدفوع اتفاق بیافتد. لذا بهتر است در صورت وجود علائم دیسک کمر پدرتان مورد معاینه مجدد قرار بگیرند.
آقای دکتر اگر دیسک کمر جراحی نشود بعدا دوباره مشکلساز میشه ؟ من پدرم چند مدت پیش دیسک کمرشون جا به جا شده بود دکتر ی که اون زمان مراجعه کردن گفتن باید عمل بشه ولی بخاطر عوارض بعد از جراحی عمل نکردن و با طب سوزنی خوب شدن الان ممکنه بعدا دوباره این درد های کمر شروع بشه یا بد تر بشه؟
ممنون میشم جواب بدید
از نظر علمی ما در علوم پزشکی نوین چیزی به اسم جااندازی دیسک نداریم. طب سنتی و طب فیزیکی با جابجایی عضلات و گاها با برطرف کردن کانون التهابی در دور نخاع باعث کاهش دردها می شود در حالی که دیسک بیرون زده در همان محل قبلی خودش وجود دارد. لذا کاهش درد لزوما به معنی برطرف شدن بیماری نیست و معمولا بعد از مدتی دوباره دردها شروع می شوند
سلام اگر عمل تعویض دیسک انجام بدیم امکان ورزش کردن وجود داره بعدش ؟؟؟
ممنون میشم پاسخ بدین
با توجه به نوع جراحی(جراحی بسته تا جراحی باز با پیچ و پلاتین گذاری)طیفی از ورزش ها را میتوان انجام داد. ولی چون افرادی بیماری دیسکوپاتی دارند، بیماری آن ها محدود به یک دیسک نیست، ممکن است با ورزش های سنگین و خطرناک، دیسک های دیگری مشکل ساز شوند.
لطفا ادرس مطب رو برام میفرستین
تهران ،شریعتی،بالاتر از میرداماد،کوچه کاظمیان،پلاک ۲ واحد ۴
سایت خیلی خوبی دارید همیشه دنبال می کنم مطالبتون رو ممنون
درمان غیر جراحی هم داره این درد های ستون فقرات؟
بله. با توجه به درصد وخامت دیسک می توان روش های کم تهاجمی تر نظیر لیزر دیسک کمر را نیز تجویز نمود.
ممنون بابت مطالب خوبتون
ممنون مطلب مفیدی بود
چند وقت بعد حراحی میشه رانندگی کرد ؟
بسته به وضعیت عمومی بیمار و وخامت بیماری پزشک زمان مناسب را اعلام می نماید
سلام
وقت بخیر
ممنون بابت مطالب مفیدتون
خداقوت
خیلی ممنونم دکتر جان بابت توضیحات کاملتون برای افرادی که سن بالا دارن و قند هم دارن و تالاسمی هم دارن این کار امکان پذیر هستش ؟؟
با سلام باید وضعیت بیمار مورد بررسی قرار بگیرد. به جهت دریافت تایم ویزیت با شماره ۸۶۰۸۳۰۲۹ تماس بگیرید
سلام .اگر عمل فتق دیسک کمر همراه با برداشتن استخوان لامینا باشد. آیا بعدا دوباره همین استخوان لامینا که برداشته شده دوباره ترمیم میشه و به حالات اولش برمیگردد یا خیر….و اگر به حالت اولیه برنگردد چ تاثیر منفی بر بدن یا کمر داره..ممنون میشم از رهنمایی شما
استخوان لامینا به منظور آزاد کردن فشار وارد شده به نخاع برداشته می شود و معمولا با رعایت دستورات لازم دوباره در همان قسمت بیماری عود نمیکند. البته پاسخ دقیق این مورد ممکن است باتوجه به شرایط هر بیمار متفاوت شود.