جراحی تومور مغزی یک روش درمانی برای برداشتن تومور است. در واقع جراحی اولین و رایج ترین درمان برای بیماران مبتلا به تومور است. برای برخی از تومورها، جراحی و تحت نظر بودن مداوم کفایت می کند. اگر جراح نتواند بدون آسیب رساندن به بافت حیاتی مغز تومور را خارج کند، مجبور به برداشتن قسمتی از تومور می شود. به همین علت تخصص و تبحر جراح بر نتیجه نهایی جراحی تومور مغزی تاثیر می گذارد.
برخی از تومورها را نمی توان با جراحی برداشت. در چنین مواردی، پزشک ممکن است فقط بیوپسی انجام دهد. قسمت کوچکی از تومور برداشته می شود تا پاتولوژیست بتواند آن را بررسی و نوع سلول های آن را تعیین کند. این کار به پزشک متخصص مغز و اعصاب کمک می کند تا تصمیم بگیرد از کدام روش درمانی جایگزین جراحی برای تومور مغزی استفاده کند.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره تومور مغزی بدخیم و تومور مغزی خوش خیم، می توانید مقاله های لینک شده را مطالعه نمائید.
جهت دریافت مشاوره، فرم زیر را پر کنید:
علائم تومور مغزی چیست؟
در واقع علائم و نشانه های تومور مغزی بسیار متفاوت است و به اندازه، محل و سرعت رشد تومور مغزی بستگی دارد. علائم تومور مغزی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- سردردهای تشدید شونده
- حالت تهوع
- استفراغ
- مشکلات بینایی، مانند تاری دید، دوبینی
- از دست دادن کنترل مثانه یا روده
- احساس خستگی شدید
- احساس سردرگمی در مسائل روزمره
- مشکل در تصمیم گیری
- تغییر در شخصیت یا رفتار
- بی حسی در یک طرف بدن
- از دست دادن تدریجی حس یا حرکت در دست یا پا
- بروز مشکلاتی در تعادل
- مشکلات گفتاری
- لرزش دست
- حرکات غیر قابل کنترل
- تشنج، به ویژه در افرادی که سابقه تشنج ندارند
- مشکلات شنوایی
- مشکل در بلع
- سرگیجه
- از دست دادن تمرکز
نحوه تشخیص تومور مغزی
درصورت مشکوک بودن شخص برای ابتلا به تومور مغزی پزشک موارد زیر را بررسی می کند.
- انجام معاینه عصبی: معاینه عصبی عبارتست از بررسی بینایی، شنوایی، تعادل، هماهنگی، توانایی و واکنش های بیمار.
- تست های تصویربرداری تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI): ام آر آی برای کمک به تشخیص تومورهای مغزی مورد استفاده قرار می گیرد.
- انجام CT اسکن: برای بررسی بیشتر این آزمایش نیز توسط پزشک توصیه خواهد شد.
درمان تومور مغزی
درمان تومور مغزی نیز به عوامل متعددی از جمله نوع، محل و اندازه تومور و همچنین سن بیمار و سلامت عمومی او بستگی دارد. روش ها و برنامه های درمان تومور مغزی برای کودکان و بزرگسالان متفاوت است.
برخی بیماران بعد از جراحی تومور مغزی، پرتودرمانی و شیمی درمانی می شوند. بسته به نیاز بیمار، ممکن است از چندین روش استفاده شود. تیم دکتر خلیل میرزامحمدی برای درمان و جراحی شامل جراح مغز و اعصاب، انکولوژیست پزشکی، انکولوژیست پرتودرمانی، پرستاران، متخصص تغذیه و یک مددکار اجتماعی است که برای ارائه بهترین روش درمان، با یکدیگر همکاری می کنند.
اگر اطلاعات زیادی درباره اهمیت تغذیه بعد از عمل تومور مغزی ندارید، پیشنهاد می کنیم مطالعه مقاله لینک شده را از دست ندهید.
در ویدئو زیر صحبتهای دکتر میرزامحمدی درباره یکی از جراحیهای تومور مغزی انجام شده توسط ایشان را ببینیم:
جراحی تومور مغزی
قبل از شروع جراحی تومور مغزی یا سایر درمان ها، به اکثر بیماران استروئید داده می شود تا تورم یا ادم کمتر شود. حتی ممکن است برای پیشگیری یا کنترل تشنج داروی ضد تشنج دریافت کند.
ممکن است قبل از عمل نیاز به انجام جراحی هیدروسفالی باشد تا با یک شانت مایع مغزی نخاعی تخلیه شود. بنابراین برای انتخاب روش درمانی درست تومور بیمار باید به بهترین جراح مغز و اعصاب مراجعه کند تا بهترین پلن درمانی برای بیماری چیده شود و با کمترین عوارض ممکن این بیماری را پشت سر بگذارد.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره جراحی های حوزه مغز و اعصاب میتوانید از صفحه اینستاگرام یا کانال آپارات دکتر میرزامحمدی دیدن کنید.
جراحی تومور مغزی
جراحی اولین و رایج ترین درمان برای اکثر افراد مبتلا به تومور مغزی است. برای برخی از تومورها، جراحی می تواند تنها درمان مورد نیاز باشد. اهداف جراحی شامل موارد زیر است:
جراحی موفقیت آمیز تومور مغزی به یک جراح مغز و اعصاب ماهر نیاز دارد. دانستن اینکه بیمار با چه چیزی پس از این جراحی روبرو می شود می تواند به روند درمان کمک کند. در ادامه این مقاله، دکتر خلیل میرزامحمدی، جراح مغز و اعصاب، در مورد آمادگی های لازم قبل از جراحی، مراقبت های بیمارستانی و خانه، نیاز به توانبخشی و اینکه «بازگشت به روتین عادی زندگی» چقدر طول می کشد، اطلاعات مفیدی بیان می کند.
بیشتر بخوانید: بهترین جراح تومور مغزی
حذف کامل تومور مغزی
جراحی برای برداشتن بخشی از تومور در نزدیکی نواحی حساس مغزی به منظور تسکین علائم آزار دهنده و افزایش اثربخشی سایر درمان ها انجام می شود. فشار کمتر در داخل جمجمه می تواند منجر به کاهش علائم اختلالات عدم توانایی درست فکر کردن، صحبت کردن و بینایی باشد.
جراحی بیوپسی تومور مغزی
یک روش جراحی برای برداشتن نمونه کوچکی از تومور مغزی برای بررسی زیر میکروسکوپ است که معمولاً در طول عمل برای برداشتن تومور انجام می شود. اگر تومور را نتوان بدون آسیب رساندن به بخش های مهم مغز برداشت یا اگر بیمار کاندید عمل نباشد، بیوپسی میتواند به عنوان یک روش کمک کننده به درمان انجام شود.
گاهی اوقات بیوپسی با سوزن انجام می شود. پزشکان با کمک سی تی اسکن یا MRI محل دقیق تومور را تعیین می کنند. جراح سوراخ کوچکی در جمجمه ایجاد می کند و سپس یک سوزن را به سمت تومور هدایت می کند. استفاده از این روش برای نمونه برداری “بیوپسی” و برای درمان “استریوتاکسی” نامیده می شود.
سایر تکنیک های پیشرفته در حین جراحی بیوپسی تومور مغزی شامل نقشه برداری مغز برای یافتن مسیرهای عملکردی نزدیک تومور، آندوسکوپی برای انجام بیوپسی، باز کردن مسیرهای مایع نخاعی و برداشتن تومور استریوتاکسی به کمک کامپیوتر است. MRI حین عمل نیز برای کمک به حداکثر برداشتن تومور نیز ممکن است حین جراحی تومور مغزی انجام شوند.
آمادگی های لازم برای عمل تومور مغزی
برای شناسایی محل دقیق تومور و برنامه ریزی برای عمل مغز، متخصص مغز و اعصاب در صورت نیاز آزمایش های تصویربرداری را تجویز می کند که ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)، مثل MRI عملکردی و تصویربرداری تنسور پخش یا DTI
- توموگرافی کامپیوتری (CT یا CAT scan)
- آنژیوگرافی
انواع جراحی تومور مغزی
برای جراحی تومور مغزی از روش های مختلفی استفاده می شود که در ادامه مهمترین انواع مختلف این عمل جراحی را شرح می دهیم:
کرانیوتومی
رایج ترین نوع جراحی برای برداشتن تومور مغزی کرانیوتومی است. این روش شامل ایجاد یک برش در پوست سر و برداشتن یک تکه استخوان از جمجمه برای دسترسی متخصص مغز و اعصاب به تومور است. روش های جراحی با برنامه ریزی دقیق می تواند به جراح مغز و اعصاب کمک کند تا تومورهای قاعده جمجمه را درمان کند.
جراحی آندوسکوپی تومور مغزی (نورواندوسکوپی)
نورواندوسکوپی یک روش کم تهاجمی است که در آن متخصص مغز و اعصاب تومور مغزی را از طریق سوراخ های کوچک (به اندازه یک سکه) در جمجمه یا از طریق دهان یا بینی خارج می کند. جراحی که از طریق بینی انجام می شود، جراحی آندوسکوپی اندونازال نامیده می شود.
این روش به پزشک اجازه می دهد تا به مناطقی از مغز دسترسی پیدا کند که با جراحی سنتی قابل دسترسی نیست و همچنین تومور را بدون بریدن یا آسیب رساندن به سایر قسمت های جمجمه خارج کند.
مزایای نورواندوسکوپی
- درد کمتری نسبت به جراحی سنتی
- بهبودی سریع تر از جراحی سنتی
- جای زخم کمتر
تومورهای مغزی که می توانند با جراحی نورواندوسکوپی درمان شوند عبارتند از:
- تومورهای ناحیه پینه آل
- تومورهای هیپوفیز
- تومورهای قاعده جمجمه
- تومورهای بطنی
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره هزینه جراحی تومور مغزی در تهران این مقاله را بخوانید!
مراقبت های پس از جراحی تومور مغزی
پس از جراحی تومور مغزی، بیمار باید یک شب در مراقبت های عصبی- بحرانی (NCCU) بماند. بیمار معمولا در طول شب به IV، مانیتور قلب، کاتتر و ماسک اکسیژن متصل است. همچنین یک یا دو روز یک پانسمان (بانداژ) روی سر خواهد داشت. روز بعد از عمل بیمار باید بتواند از رختخواب بیرون بیاید، غذا بخورد و پیاده روی کوتاه انجام دهد.
پس از جراحی تومور مغزی بیمار نباید درد زیادی داشته باشد. برای درد جزئی می تواند استامینوفن مصرف کند، اما برای مصرف مسکن های قوی تر باید با جراح مشورت شود.
مقاله مراقبت های بعد از عمل جراحی مغزی اطلاعات مفیدی درباره دستورالعمل های لازم بعد از جراحی به شما می دهد.
مدت بستری شدن در بیمارستان پس از عمل چقدر است؟
بستری در بیمارستان پس از جراحی تومور مغزی دو تا پنج روز است. ام آر آی یا سی تی اسکن یک روز پس از جراحی انجام می شود تا موفقیت جراحی با آن بررسی شود.
بازگشت به خانه بعد از عمل
قبل از مرخص شدن از بیمارستان، دستورالعمل های دقیقی در مورد مراقبت در خانه و آنچه در طول بهبودی ممکن است رخ دهد، به بیمار گفته می شود.
پس از ترخیص از بیمارستان، می توان در صورت نیاز از فیزیوتراپی و گفتار درمانی برای بهبودی کامل استفاده کرد. برای ارزیابی سلامتی و کشیدن بخیه باید ظرف یک هفته یا بیشتر برای معاینه مجدد به جراح مراجعه شود.
بازگشت به روتین زندگی بعد از جراحی تومور مغزی زمان می برد. بهبودی نیاز به استراحت اضافی دارد. مدت زمان لازم برای بهبودی پس از جراحی مغز برای هر فرد متفاوت است و به موارد زیر بستگی دارد:
- روشی که برای جراحی تومور مغزی استفاده می شود
- محل تومور در مغز
- مناطقی از مغز که تحت تأثیر جراحی قرار گرفته اند
- سن و سلامت کلی بیمار
سخن آخر
جراحی تومور مغزی یکی از بهترین راه های درمان کامل تومور است. این جراحی باید توسط جراح مغز و اعصاب ماهر انجام شود تا بیمار کمتر دچار عوارض ناشی از این جراحی شود. در این مقاله سعی کردیم نکاتی درباره انواع مختلف درمان های تومور مغزی، مراقبت های بعد عمل و کارهای مورد نیاز قبل از عمل صحبت کنیم. علاقه مندان می توانند با درج تجربیات و سوالات خود در کادر دیدگاه زیر با ما در ارتباط باشند.