تشنج و ارتباط آن با تومورهای مغزی چیست؟ تقریباً در نیمی از بیماران مبتلا به تومورهای مغزی، تومور در طی تصویربرداری پس از اولین تشنج تشخیص داده شده است. تشنج در حقیقت انفجاری کوتاه از فعالیت غیر طبیعی الکتریکی در مغز است که منجر به علائم متغیری مانند تکان خوردن یا لرزش کل بدن می شود. چنانچه فردی بیش از یک تشنج غیرقابل تحریک داشته باشد، بیماری مغزی مبتلا به صرع تشخیص داده می شود.
هنگامی که صرع مربوط به تومور مغزی باشد، تشنج در اثر شلیک بیش از حد نورون های داخل و اطراف تومور ایجاد می شود. گاهی اوقات ممکن است بیماران ندانند که تشنج نتیجه تومور مغزی آنهاست. بنابراین ضروری است که تشنج در افراد بسیار جدی گرفته شود. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید تا بیشتر دراین مورد بدانید.
تشنج و ارتباط آن با تومورهای مغزی
تشنج هایی که با تومورهای مغزی ارتباط دارند برای هر بیمار بسته به نوع و محل تومور پیچیده و متفاوت است. نوع تومور، محل تومور و مجاورت آن با ماده خاکستری قشر مغز بر احتمال ایجاد تشنج تأثیر می گذارد. تشنج می تواند با هر نوع تومور مغزی از جمله خوش خیم یا بدخیم رخ دهد، اما در تومورهای با درجه پایین و خوش خیم شایع تر است.
به طور کلی، تشنج همراه با تومور با سرعت رشد آن رابطه معکوس دارد. میانگین بقای بیماران مبتلا به تومور بدخیم بسته به نوع و درجه تومور، سن، وضعیت عملکرد، و در موارد متاستاز، تعداد ضایعات مغزی و فعالیت بیماری سیستمیک از کمتر از 6 ماه تا بیش از 10 سال متفاوت است. بنابراین در صورت وجود تشنج ضروری است که در اولین فرصت به متخصص مراجعه شود. در مورد ضایعه عروقی مغزی کاورنوم بیشتر بدانید.
تشخیص تشنج
تشنج در هر فردی متفاوت است و از چند ثانیه تا چند دقیقه طول بکشد. در طول تشنج، ممکن است موارد زیر را مشاهده کنید:
- آئورا که یک احساس ناگهانی و کوتاه مدت است
- تکان های کنترل نشده
- فاصله زمانی کم و گیجی
- افتادن روی زمین
- خیره شدن، عدم پاسخگویی یا سفت شدن و تکان خوردن و به دنبال آن گیجی
- احساس دژاوو ( آشناپنداری)
- بی حسی، گزگز یا احساس سوزش
- توهم
- جویدن لب ها
- اختلال در تکلم و درک کلمات
- گریه یا خنده ی غیر ارادی
- تشنج های تونیک-کلونیک، که منجر به دست دادن هوشیاری ، سفت شدن ماهیچه ها و تشنج می شود، نیز می تواند توسط تومورهای مغزی ایجاد شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر و شنیدن صحبت های دکتر خلیل میرزامحمدی درباره درمان بیماری ها و جراحی های مغز و اعصاب می توانید از صفحه اینستاگرام یا کانال آپارات دکتر دیدن کنید.
زمان تشنج به چه صورت است؟
اکثر تشنج ها به خودی خود در عرض دو تا سه دقیقه متوقف می شوند، اگرچه ممکن است یک دوره طولانی گیجی پس از آن وجود داشته باشد. برای تشنج های بیش از پنج دقیقه، باید با اورژانس تماس بگیرید. در مورد ضربه مغزی بیشتر بدانید.
اقدامات از مشاهده اولین تشنج
نخستین تشنج اغلب شدید تر است. از این رو بیماران را مجبور به تصویربرداری از مغز از جمله ام آر آی (MRI) یا سی تی اسکن (CT) می کند. ضروری است که در صورت ایجاد تشنج حتما دلیل آن پیگیری شود و بیمار تحت مراقبت قرار بگیرد.
کنترل تشنج
ایجاد تغییر در سبک زندگی تا حدودی می تواند تشنج را کاهش دهد. در اولویت قرار دادن خود در حقیقت بهترین کاری است که می توانید برای کمک به خود انجام دهید. خواب کافی، ورزش مداوم و چرهیز از مصرف الکل از جمله عواملی هستند که می توانند به شما کمک کنند. داروهای ضد صرع (AEDs) و همچنین درمان مبتنی بر تومور ممکن است منجر به کنترل تشنج شود. با این حال، درمان ضد تشنج ممکن است به دلیل مقاومت دارویی، عوارض جانبی، و تداخل با سایر داروها یا عوامل ضد سرطان مختل شود.
درمان تشنج
به منظور درمان یا کنترل بیماری تشنج دو روش درمان دارویی و جراحی وجود دارد.
مصرف دارو برای کنترل تشنج
از طرفی داروهای ضد تشنج یا ضد صرع می توانند برای کنترل تشنج ناشی از تومور های مغزی تجویز شوند. این دارو ها انواع مختلفی دارند و برخی افراد ممکن است به انواع مختلف آن نیاز داشته باشند. گاهی اوقات مصرف داروها یا دوز مناسب برای کنترل تشنج ممکن است مدتی طول بکشد. مصرف دارو های ضد تشنج طبق دستور پزشک بسیار حائز اهمیت است. برخی از داروهای ضد تشنج اثربخشی قرص های ضد بارداری را کاهش می دهند، بنابراین ممکن است نیاز به استفاده از یک قرص ضد بارداری متفاوت داشته باشید.
جراحی تومور مغزی و تشنج
بیمارانی که با تومور مغزی و تشنج دست و پنجه نرم می کنند به درمان هر دو نیاز دارند. اغلب، جراحی برای برداشتن تومور بهترین فرصت برای برداشتن کانون تشنج و توقف تشنج است. روش درمان به نوع تومور بستگی دارد. برای برخی از بیماران ممکن است روش الکتروانسفالوگرام (EEG) مفید باشد.
این روش فعالیت الکتریکی مغز را ثبت کرده و ناهنجاری ها را شناسایی می کند و پزشکان از این طریق می توانند تمرکز تشنج و خطر عود تشنج را بهتر درک کنند. با دانستن این روش، پزشکان می توانند برنامه درمانی مناسب بیمار را آغاز کنند. درمان آنوریسم مغزی اطلاعات خوبی برای درک بیشتر این مطلب به شما می دهد.
شایان ذکر است که دارو می تواند به کاهش یا توقف تشنج کمک کند، اگرچه بیمارانی که در حال حاضر تحت درمان تومور مغزی هستند ممکن است با بی حالی و سایر عوارض جانبی منفی دست و پنجه نرم کنند و داروی تشنج باید به خوبی انتخاب شود. لازم است بدانید که در برخی بیمارانی که دارو درمانی نتیجه ندارد، عمل جراحی در نظر گرفته می شود.
مقاله دوره نقاهت بعد از عمل تومور مغزی به شما خواهد گفت که چه کارهایی به رسیدن به نتیجه بهتر از عمل کمک کننده هستند.
عوارض جراحی تومور مغزی
اگر چه که در صورت تشخیص به موقع تومور ها می توان خطر مرگ را کاهش داد ولی در برخی موارد جراحی تومور مغزی ممکن است، تشنج پس از جراحی ادامه می یابد یا پس از آن رخ می دهد؛ از این رو بیماران نیاز به درمان مداوم تشنج خود دارند و لازم است داروهایی را مصرف نمایند. لازم به ذکر است که در صورت انجام جراحی توسط پزشک متخصص و در صورت تشخیص بیماری در مراحل اولیه و قبل از پیشرفت احتمال بروز این عارضه ناچیز می باشد.
بیشتر بخوانید: بهترین جراح تومور مغزی
هزینه درمان تشنج ناشی از تومور مغزی
هزینه درمان تشنج بسته به نوع مشکل، نوع درمان پیشنهادی (درمان دارویی یا جراحی) و تخصص پزشک متفاوت می باشد. به منظور اطلاع دقیق از هزینه ها ضروری است که به بهترین جراح مغز و اعصاب تهران یا شهری دیگر مراجعه شود.
کلام آخر
تشنج در واقع ناشی از فعالیت غیر طبیعی الکتریکی در مغز است که منجر به علائم متغیری مانند تکان خوردن یا لرزش کل بدن می شود. این تشنج ها ممکن است ناشی از وجود تومور های بدخیم یا خوش خیم در مغز باشد. لذا ضروری است که با اولین تشنج به پزشک متخصص مراجعه شود تا علت تشنج و ارتباط آن با تومورهای مغزی بررسی شود.