مغز از سلول های عصبی که مسئولیت کنترل فعالیت های بدن را برعهده دارند تشکیل شده است. رشد غیر طبیعی در سلول های مغزی را تومور مغزی می نامند که برخی از آن ها خوش خیم و برخی دیگر بدخیم هستند. این تومورها ممکن است رشد کرده و باعث آسیب به مغز شوند همچنین ممکن است این تومورها به دیگر بخش های بدن منتقل شوند. برای درمان تومورهای مغزی روش هایی وجود دارد که این روش ها بستگی به نوع و اندازه تومورها دارند. در این مقاله قصد داریم تا به درمان انواع تومورهای مغزی بپردازیم. با ما همراه باشید.
علائم تومور مغزی چیست؟
علائم و شدت علائم به نوع، اندازه و محل تشکیل تومورها بستگی دارد. به طور کلی علائم تومور مغزی عبارتند از:
- تشنج
- سردرد به خصوص صبح ها بعد از بیدار شدن
- مشکلات بینایی
- عدم تعادل و احساس سرگیجه
برای کسب اطلاعات بیشتر در حوزه مغز و اعصاب می توانید صحبتهای دکتر میرزامحمدی را در صفحه اینستاگرام و کانال آپارات دنبال کنید.
روش های درمان تومورهای مغزی
امروزه دانشمندان تلاش کرده اند تا با روش های تشخیصی جدید بتوانند تومور مغزی را به هنگام تشخیص داده و با استفاده از روش های درمانی بتوانند به افزایش طول عمر بیماران کمک کنند.
به طور کلی روش های درمان تومورهای مغزی عبارتند از :
- جراحی
- پرتودرمانی
- رادیوتراپی
- شیمی درمانی
- درمان دارویی
از مهم ترین فاکتورهای کنترل تومورهای مغزی برداشتن قسمت بیشتری از تومور در زمان جراحی می باشد. با استفاده از تکنولوژی های جدید در سال های اخیر تعداد جراحی های موفق افزایش پیدا کرده است. این تکنولوژی ها عبارتند از:
استفاده از میکروسکوپ هایی که امکان تزریق مواد فلورسئین را در زمان جراحی تومور مغزی فراهم می کنند تا قسمت های دارای تومور در مغز با رنگ گرفتن دیده شوند.
در برخی از موارد جراحی بیدار صورت می گیرد که عملکرد تکلم بیمار مورد بررسی قرار می گیرد تا جراح مغز و اعصاب بتواند بدون وارد شدن آسیب به عصب حجم بیشتری از تومور را برداشته و خارج کند.
استفاده از دستگاه ناوبری که به پیدا کردن مکان تومورهای کوچک کمک می کند.
سونوگرافی و ام آر آی در حین عمل که به مشاهده بقایای باقیمانده از تومور و اطمینان جهت تخلیه کامل تومور کمک می کند.
علاوه بر این روش ها، به درمان های تکمیلی مانند پرتو درمانی و شیمی درمانی نیز نیاز است. در پرتو درمانی از اشعه ایکس برای هدف قرار دادن بافت هایی از مغز که دچار تومور هستند استفاده می شود.
آیا تومور مغزی درمان دارد؟
در بحث درمان تومور های مغزی، درمان بدخیم ترین نوع تومورها که گلیوبلاستوم نام دارد از حساسیت بالایی برخوردار می باشد. این تومور مغزی بدخیم از بافت مغز منشا می گیرد و سلول های سرطانی داخل بافت های سالم نیز نفوذ می کنند. به همین دلیل حتی اگر تمام تومور برداشته شود، سلول های منتشر شده در بافت های سالم نیز باید مورد درمان قرار گیرند.
جدیدترین روش درمان با استفاده از امواج مافوق صوت
گروهی از محققان موسسه فناوری کالیفرنیا در طی یک مطالعه متوجه شدند که یک فرکانس بسیار خاص از امواج صوتی و در یک مدت زمان خاص با عدم وارد شدن صدمه به سلول های سالم میتواند سلولهای سرطانی را از بین ببرد.
این تحقیقات که هنوز در مرحله مقدماتی به سر میبرد، نتایج بسیار امیدوار کنندهای را در بردارد. در این روش سلولهای سالم که در کنار سلولهای سرطانی قرار دارند، صدمهای نمیبینند. در گذشته از همین روش درمانی برای مقابله با سرطان استفاده شده بود اما راهی برای تمایز این دو نوع سلول از یکدیگر ابداع نشده بود.
امواج مافوق صوت با توجه به فرکانس بالایی که دارند توسط گوش انسان قابل شنیدن نیستند، در روش جدید از نوع خاصی از امواج مافوق صوت که دارای پالسهایی با شدت کمتر هستند برای هدف گرفتن دقیق سلولهای سرطانی استفاده میشود. امواج یاد شده متناسب با ساختار و ترکیبات ویژه سلولهای تومورهای سرطانی عمل کرده و تنها آنها را به شیوهای ایمن هدف قرار میدهند. این روش درمانی میتواند انقلابی در درمان سرطان تومور مغزی ایجاد کند.
محققان میگویند با تکمیل این روش درمانی در آینده میتوان آن را در کنار روشهایی همچون شیمی درمانی، رادیو درمانی و جراحی به عنوان یک روش تکمیلی مطمئن به کار برد.
درمان تومورهای خوش خیم
برخی از تومورها در عین حال که بدخیم نیستند اما نمی توان آن ها را به طور کامل در دسته تومورهای خوش خیم قرار داد. در سال های اخیر از روش جراحی در درمان این تومور های مغزی بیشتر استفاده می شود. بسیاری از تومورها با گذشت زمان به نوع بدخیم تبدیل می شوند. به همین دلیل حتی تومور مغزی خوش خیم باید تحت درمان قرار گیرد.
فیلم جراحی تومور مغزی
بسیاری از تومور های مغزی قابل درمان هستند. خانمی با سردرد های پشت سر از یکسال قبل، دچار اختلال بینایی و تشدید سردرد شده بودند که به دلیل تومور مننژیوم فالکس و عمقی بودن ضایعه و چسبندگی به ورید استریت ساینوس و ورید گالن، با تمهیدات و دقت زیادی تحت جراحی و تخلیه کامل، برداشتن سخت شامه بستر تومور و دیدن قشر داخلی طرف مقابل و ترمیم ورید استریت ساینوس قرار گرفتند.
بیشتر بخوانید: بهترین جراح تومور مغزی
در عکس های سه ماه بعد از جراحی، اثری از توده نبوده و ورید ترمیم شده، کاملا سالم و کارا بود. بسیاری از تومور های مغزی، با کمترین اسیب و عارضه با استفاده از تکنولوژی های میکروسرجری جدید قابل تخلیه کامل و درمان هستند.
جراحی تومور عمقی مغز
تومورهای عمقی مغز به گونه ای هستند که با بافت طبیعی مغز در هم تنیده اند. در این فیلم جراحی تومور عمقی مغز نمایش داده می شود.
پس از درمان تومورهای مغزی
تومورهای مغزی می توانند در بخش هایی از مغز رشد کنند که عملکرد حرکتی، دیداری و گفتاری را تحت تاثیر قرار دهند. توانبخشی یکی از بخش های ضروری پس از درمان تومور های مغزی است.
مطالعه مقاله دوره نقاهت بعد از عمل تومور مغزی، اطلاعات مفیدی درباره زمان نقاهت و مراقبت های لازم به شما خواهد داد.
مراقبت های توانبخشی
- انجام درمان فیزیکی برای بازیابی توانایی حرکتی و قدرت ماهیچه ها
- گفتار درمانی
- کار درمانی برای کمک به بازگشت به فعالیت های روزانه خود
سخن آخر
همانطور که گفتیم امروزه بسیاری از تومور های مغزی قابل درمان هستند و می توان با استفاده از روش های مختلف آن ها را درمان کرد. در روند درمان تومورها تشخیص به هنگام و زود هنگام آن ها توسط بهترین جراح مغز و اعصاب بسیار تاثیر گذار است و هر چه این تومورها زودتر تشخیص داده شوند روند درمان سریع تر آغاز شده و از تبدیل تومورهای خوش خیم به بدخیم جلوگیری می شود.