عوارض آنوریسم مغزی چیست؟ در اصل تورم یا برآمده شدن یک رگ خونی در مغز است که موجب آویزان شدن آن قسمت از رگ می شود. خون جمع شده در اثر این عارضه می تواند نشت کرده یا رگ را پاره کند و باعث خونریزی مغزی یا سکته مغزی هموراژیک شود. اغلب در فضای بین مغز و بافت های نازک پوشاننده مغز پارگی آنوریسم رخ می دهد. عوارض آنوریسم مغزی سردرد شدید است که می تواند منجر به سکته مغزی کشنده شود. از درمان های آنوریسم مغزی می توان به روش های مختلفی برای جلوگیری از ورود خون به آنوریسم و منحرف کردن جریان خون بر روی آنوریسم اشاره کرد.
همه آنوریسم های مغزی پاره نمیشوند و عوارض سلامتی ایجاد نمیکنند یا علائمی ندارند. چنین آنوریسم هایی اغلب حین انجام سایر آزمایشات مشخص می شوند. درمان آنوریسم مغزی پاره نشده بنا به صلاحدید جراح مغز و اعصاب انجام می شود تا از پارگی و عوارض آن در آینده جلوگیری کند. یک متخصص مغز و اعصاب باتجربه با بررسی شرایط بیمار بهترین راه درمان آن را پیشنهاد می دهد.
دکتر خلیل میرزا محمدی متخصص جراحی مغز و ستون فقرات هستند که انواع جراحی های مرتبط را با روش های مختلفی مانند جراحی آندوسکوپیک مغز و ستون فقرات انجام می دهند. در صورت نیاز به مشاوره با دکتر از طریق راه های ارتباطی صفحه تماس یا مشاوره آنلاین در ارتباط باشید.
علائم پارگی آنوریسم
سردرد ناگهانی و شدید که شبیه برق گرفتگی است می تواند نشانه ای از پارگی آنوریسم باشد. علاوه بر سردرد شدید، علائم و نشانه های زیر هنگام پارگی آنوریسم رایج هستند:
- تهوع و استفراغ
- گرفتگی گردن
- تاری یا دوبینی
- حساسیت به نور
- تشنج
- افتادگی پلک
- از دست دادن هوشیاری
- گیجی
عوارض آنوریسم مغزی
آنوریسم متورم ممکن است به اعصاب یا بافت مغز فشار وارد کند، ترکیده یا پاره شود. پارگی آنوریسم فرد را با خطرات جدی مانند سکته هموراژیک، آسیب مغزی، کما و حتی مرگ روبرو می کند.
پاره شدن رگ مغزی
آنوریسم مغزی با برآمدگی در قسمت ضعیف رگ خونی در داخل یا اطراف مغز بروز می کند و ممکن است موجب پاره شدن رگ مغزی شوند. فشار ثابت جریان خون، بخش ضعیف شده را به سمت بیرون حرکت می دهد و یک برآمدگی تاول مانند ایجاد می کند.
هنگامی که خون به داخل این برآمدگی هجوم میآورد، ممکن است نشت کند یا پاره شود و خونریزی مغزی رخ دهد. این عارضه گاهی با سکته مغزی هموراژیک، خونریزی در داخل یا اطراف مغز همراه است که می تواند منجر به آسیب مغزی و خطر مرگ شود.
بیشتر بخوانید: درمان آنوریسم مغزی
چه کسانی دچار عوارض آنوریسم مغزی می شوند؟
مشخص نیست که چرا آنوریسم مغزی اتفاق می افتد. محققان بر این باورند که عواملی موجب تحریک و تضعیف عروق خونی می شوند و افراد زیر بیشتر در معرض ابتلا به آنوریسم و عوارض ناشی از آن هستند:
- زنان
- سیگاری
- افراد ۴۰ الی ۶۰ ساله
- مبتلا به عفونت یا فشار خون
- سابقه خانوادگی آنوریسم
- افراد مصرف کننده آمفتامین و کوکائین
- آنوریسم مغزی مادرزادی
- افراد مبتلا به آسیب مغزی تروماتیک (اغلب ناشی از تصادفات اتومبیل)
- افراد مبتلا به آترواسکلروز (تجمع چربی در دیواره عروق خونی)
- افراد مبتلا به اختلالات عروق خونی؛ مانند دیسکسیون شریانی، دیسپلازی فیبروماسکولار یا آرتریت مغزی
- افراد مبتلا به اختلالات ژنتیکی متاثر بر بافت همبند؛ مانند سندرم اهلرز-دانلوس، سندرم مارفان، نوروفیبروماتوز نوع ۱ یا سندرم لویز-دیتز
- ابتلا به بیماری کلیه پلی کیستیک
تشخیص آنوریسم مغزی
برای تشخیص آنوریسم مغزی، پزشک مغز و اعصاب آزمایش های تصویربرداری تجویز می کند. این آزمایش ها اندازه، شکل و محل آنوریسم های مغزی را نشان می دهند:
- MRI
- سی تی (توموگرافی)
- آنژیوگرافی تشخیصی مغز
- MRA (آنژیوگرافی رزونانس مغناطیسی)
- CTA (آنژیوگرافی توموگرافی)
در برخی موارد آنوریسم پاره شده در آزمایش تصویربرداری اولیه نشان داده نمی شود. اگر علائم بیمار حاکی از پارگی آنوریسم باشد، پزشک با آزمایش نخاعی (spinal tap) تعیین می کند که خون در مایع اطراف مغز وجود دارد یا خیر.
آیا آنوریسم مغزی درمان دارد؟
آنوریسم مغزی در صورت پارگی یا خطر ترکیدن با کمک جراحی درمان می شود. جراحی به منظور پیشگیری تنها در صورتی تجویز می شود که خطر پارگی زیاد باشد. زیرا خود جراحی عوارض جدی مانند آسیب یا سکته مغزی را دارد.
بیشتر بخوانید: درمان سکته مغزی
جراحی آنوریسم مغزی
جراح مغز و اعصاب بخشی از جمجمه بیمار را برای دسترسی به آنوریسم بر می دارد و رگ خونی تغذیه کننده آنوریسم را تعیین می کند. سپس با کمک یک گیره فلزی کوچک روی رگ آنوریسم، جریان خون را در آن متوقف می کند
آیا پارگی آنوریسم دردناک است؟
اکثر افرادی که آنوریسم مغزی پاره نشده دارند حتی نمی دانند که مبتلا به این بیماری هستند و هیچ درد یا علامتی ندارند. اما بسیاری از آنوریسم های کوچک هنگام بررسی علل سردرد مزمن دیده می شوند. محققان به طور قطع نمی دانند که آیا سردرد به طور مستقیم با آنوریسم پاره نشده مرتبط است یا خیر. یک نظریه بر این باور است که رگ خونی متورم به اعصاب و غشاء/بافت های اطراف مغز فشار می آورد و موجب سردرد می شود.
شانس زنده ماندن فرد مبتلا به آنوریسم مغزی چقدر است؟
خطر پارگی آنوریسم مغزی به عوامل زیادی مانند اندازه آنوریسم، محل و سابقه خانوادگی فرد بستگی دارد. اگر آنوریسم پاره شود، خون به فضای اطراف مغز و بافت مغز نشت می کند موجب عوارضی مانند سکته هموراژیک می شود. زمان در درمان آنوریسم تاثیر زیادی دارد. با گذشت زمان از پارگی آنوریسم، احتمال مرگ یا ناتوانی فرد افزایش می یابد. حدود ۷۵ درصد از افراد مبتلا به پارگی آنوریسم مغزی بیش از ۲۴ ساعت زنده می مانند و ۲۵ درصد از بازماندگان طی شش ماه دچار مرگ می شوند.
سخن آخر
بیماری های مغز و اعصاب بسیار جدی و حساس هستند و باید به دقت توسط بهترین جراح متخصص مغز و اعصاب بررسی شوند. دکتر خلیل میرزا محمدی با تجربه بالایی که در جراحی های مغز و اعصاب دارند به بیماران خود کمک می کنند با کمترین عوارض ممکن آنوریسم مغزی درمان شود.