جراح مغز و اعصاب

درمان آنوریسم مغزی

آیا درمان آنوریسم مغزی امکان پذیر است؟ مغز یکی از پیچیده ترین بخش های بدن است. با وجود این که مغز فضای کمی را اشغال کرده است اما یکی از مهم ترین و اساسی ترین بخش ها بدن به شمار می آید. زمانی که یک برآمدگی بادکنک شکل در رگ های خونی مغز ایجاد می شود اصطلاحا به آن آنوریسم مغزی می گویند. با ما همراه باشید تا در این مقاله درباره عوارض، علت ها و درمان آنوریسم مغزی اطلاعاتی را برای شما عزیزان ارائه دهیم.

دکتر خلیل میزامحمدی به عنوان یکی از بهترین جراحان و متخصصان مغز و اعصاب تهران انواع بیماری های مغز و اعصاب را درمان و با انجام جراحی های غیرممکن، سلامتی را به زندگی افراد زیادی بازگردانده اند.

آنوریسم مغزی چیست؟

آنوریسم مغزی یک تورم بادکنک شکل در یک از رگ های خونی مغز است، که شبیه به یک میوه آویزان شده از درخت می باشد. ممکن است آنوریسم مغزی دچار پارگی شود که این حالت باعث خونریزی مغز(سکته مغزی هموراژیک) می شود. اغلب این ضایعه در فضای بین مغز و بافت های نازک اطراف آن رخ می دهد.
آنوریسم مغزی یک ضایعه ای است که در صورت پارگی خطرناک و تهدید کننده زندگی فرد است که باید بلافاصله درمان شود. بسیاری از آنوریسم ها ممکن دچار پارگی نشوند و در حین آزمایشات فرد برای تشخیص بیماری های دیگر رخ می دهد

برای کسب اطلاعات بیشتر و شنیدن صحبت های دکتر خلیل میرزامحمدی درباره درمان بیماری ها و جراحی های مغز و اعصاب می توانید از صفحه اینستاگرام یا کانال آپارات دکتر دیدن کنید.

انواع آنوریسم مغزی

آنوریسم مغزی انواع مختلفی دارد که شامل:

۱:آنوریسم ساکولار: در آنوریسم ساکولار کیسه ای در شریان خونی مغز شکل می گیرد که شبیه به توت می باشد. اغلب آنوریسم ها از این نوع می باشند.

۲:آنوریسم فوزیفورم (دوک مانند): این نوع شریان خونی که نامتداول می باشد باعث تورم کل شریان خونی می شود.

3:آنوریسمدیسکتینگ (تشریحى): در این نوع آنوریسم یک پارگی درونی در شریان خونی ایجاد می شود که باعث نشت خون به لایه های دیگر می شود و موجب انسداد شریان می شود

علت آنوریسم مغزی

برخی از رفتارها و کارها باعث ایجاد و رشد آنوریسم های مغزی می شود که عبارتند از:

مصرف دخانیات

ترسیدن

 انجام ورزش های شدید

فشار خون بالا

 عصبانیت شدید

ضربه شدید به سر

 مصرف قهوه و سودا زیاد

چه عواملی ریسک ایجاد آنوریسم های مغزی را افزایش می دهند؟

برخی از رفتارها باعث افزایش ریسک ایجاد آنوریسم مغزی می شوند. آنوریسم های مغزی در بزرگسالان و زنان بیشتر شایع است. زیرا بعد از یائسگی سطح استروژن در زنان کاهش می یابد. عواملی که خطر ایجاد آنوریسم ها را افزایش می دهند عبارتند از:

۱:کهولت سن
۲:مصرف بیش از حد الکل
۳:مصرف مواد مخدر به خصوص کوکائین
۴:مشکلات مادرزادی مانند تنگ شدگی آئورت
۵:آسیب دیدگی سر

علائم آنوریسم مغزی چیست؟

آنوریسم های مغزی ممکن است تا زمان پاره نشدن بدون علامت و نشانه هشدار دهنده باشند. نشانه ها و علائم آنوریسم ها به پاره شدن و پاره نشدن آن ها بستگی دارد.
           

علائم آنوریسم های پاره نشده :

  • سرگیجه
  • سردرد
  • درد در بالا و یا پشت چشم
  • تاری دید و دوبینی
  • بزرگ شدن مردمک چشم

علائم آنوریسم های پاره شده :

  • سردرد های ناگهانی و شدید
  • تاری دید و دوبینی
  • تهوع و استفراغ
  • حمله عصبی
  • اختلال در راه رفتن
  • از دست دادن هوشیاری

در صورت مشاهده هر یک از موارد بالا ممکن است دچار پارگی آنوریسم شده باشید و باید سریعا به پزشک مراجعه کنید.


 عوارض آنوریسم مغزی
:

هنگام پارگی آنوریسم مغزی خونریزی فقط در چند ثانیه به طول می انجامد. این خونریزی می تواند باعث آسیب به سلول های دیگر شود. عوارض آنوریسم مغزی که ممکن است بعد از آن ایجاد شوند، عبارتند از:

خونریزی مجدد

آنوریسمی که یکبار پاره شده است امکان پارگی مجدد را دارد، که در صورت پارگی مجدد آنوریسمی این بار آسیب بیشتر و جدی تری به مغز وارد می شود. اقدامات اولیه در جلوگیری از این عارضه نقش مهمی دارد.

وازواسپاسم

بعد از پارگی آنولیسم رگ های خونی ممکن است به طور ناگهانی باریک شوند. این وضعیت جریان انتقال خون به مغز را کاهش داده و باعث کاهش خون رسانی به مغز می شود که موجب آسیب های شدیدی به سلول های مغزی می شود.

هیدروسفالی (افزایش مایع مغزی، نخاعی و فشار جمجمه)

زمانی که پارگی آنوریسم باعث خونریزی بین مغز و بافت های اطراف آن می شود لخته خونی می تواند مانع گردش خون مایع اطراف مغز و نخاع می شود. این امر باعث آسیب بافت ها می شود.

هیپوناترمی

پارگی آنوریسم می تواند تعادل سدیم در خون را مختل کند. افت سدیم خون می تواند منجر به ورم و آسیب مغزی شود.

تشخیص آنوریسم مغزی

اگر دچار علائم احتمالی پارگی آنوریسم مغزی شدید آزمایشات متعددی برای بررسی احتمال وقوع این پارگی و خونریزی بین مغز و بافت ها وجود دارد که این آزمایشات عبارتند از:

  • توموگرافی کامپیوتری یا سی تی اسکن
  • نمونه گیری و آزمایش مایع مغزی نخاعی
  • تویربرداری رزونانس یا ام آر آی
  • آنژیوگرافی مغزی با استفاده از روش های ذکر شده پزشک می تواند وجود خونریزی و پارگی را تشخیص دهد و سریعا به درمان آن بپردازد

درمان آنوریسم مغزی

درمان آنوریسم مغزی بستگی به سن، سلامت عمومی، شدت، اندازه آنوریسم و همچنین این که آنوریسم دچار پارگی شده است یا خیر دارد.
برای آنولیسم های پاره نشده از روش دارو درمانی استفاده می شود. که در این وضعیت پزشک سلامت بیمار از نظر فشار خون را بررسی کرده و در صورت وجود فشار خون بالا ممکن است از داروهای کاهنده فشار خون استفاده کند.
برای آنوریسم های پاره شده دو روش درمانی وجود دارد که عبارتند از :

جراحی بستن شریان یا کلیپینگ برای درمان آنوریسم مغزی

به طور کلی گیره ها یا کلیپس های آنوریسم در شکل و اندازه های مختلفی وجود دارد. در این روش درمان آنوریسم مغزی گیره گذاری مانند یک بالون دور دیواره شریان قرار می گیرد. بزرگ شدن آنوریسم می تواند باعث نازکی و پارگی آن شود و خون به فضاهای اطراف مغز نشت کند. پزشک جراح یک گیره کوچک در گردن آنوریسم قرار می دهد تا مانع از این خونریزی شود.

کویلینگ (کلاف پیچی) اندوواسکولار برای درمان آنوریسم مغزی

این روش یک لوله را وارد شریان ها کرده و آن ها را با سیم های مخصوص پر می کنند. این روش مانع از ورود خون زیاد به آنوریسم ها می شود.

بیشتر بدانیم

عوارض جراحی دیسک گردن

عوارض جراحی دیسک گردن نیز مانند عوارض تمامی جراحی‌ها اجتناب ناپذیر است. عوارض یک جراحی معمولا برای همه افراد اتفاق نمی‌افتد اما ممکن است برخی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکتر خلیل میرزامحمدی

دکتر خلیل میرزامحمدی

متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات