تومورهای مهره گردنی

تومورهای مهره گردنی

آیا شما درباره تومورهای مهره گردنی اطلاعات کافی دارید؟ این تومور ها جزو خطرناک ترین مشکلات دستگاه عصبی می باشند. با رشد این تومورها به نخاع و ستون فقرات، فشار زیادی وارد می شود و موجب بروز اختلالات عصبی می گردد. در برخی اوقات رشد تومورهای مهره گردنی عواقب جبران ناپذیری مانند فلج شدن بدن را در پی دارد.

تومورهای مهره گردنی چیست؟

این تومورها به دلیل وجود اختلال در فرآیند تولید و تقسیم سلول ها تشکیل می شود. تومور  به شکل توده در هر قسمتی از بدن دیده می شود و با گذشت زمان رشد کرده و بزرگ می شود. این تومورها در قسمت مهره های گردنی ایجاد می شود و آنجا را درگیر می کند. اگر تومور در قسمت درونی و یا بیرونی نخاع در قسمت گردن ایجاد شود، به آن تومور نخاع گردن می گویند. علت بروز این تومور مشخص نیست.

گاهی اوقات به دلیل متاستاز سلول های سرطانی سایر قسمت های بدن مانند ریه ها، کلیه ها، سینه ها  و غیره،  ستون فقرات درگیر این مشکل می شود. در برخی موارد وجود نقص ژنتیکی عامل ایجاد تومور می باشد. از دلایل ایجاد تومورهای مهره گردنی می توان به قرار داشتن در برابر اشعه ها و مواد شیمیایی نیز اشاره کرد. این تومورها به دو نوع خوش خیم و بد خیم دسته بندی می شوند. مشکلات ایجاد شده به نوع تومور دارد.

نشانه های وجود تومورهای مهره گردنی

  1. داشتن احساس درد شدید در ناحیه گردن؛ در بعضی مواقع درد از گردن به سمت بازوها، دستها و باسن کشیده می شود.
  2. داشتن احساس ضعف و بی حسی در قسمت گردن
  3. داشتن احساس درد و بی حسی در قسمت کتف و شانه ها
  4. وجود اختلال در عملکرد مثانه و روده
  5. کاهش حساسیت بدن نسبت به گرما و یا سرما
  6. فلج شدن از قسمت گردن به سمت پایین بدن؛ در اثر بزرگ شدن تومور و وارد شدن فشار زیاد به نخاع فرد فلج می شود.
علائم تومور مهره گردنی

برای شنیدن صحبت ها و توصیه های دکتر خلیل میرزامحمدی درباره جراحی ها و بیماری های حوزه مغز و اعصاب، می توانید از صفحه اینستاگرام یا کانال آپارات دکتر دیدن کنید.

علت تشکیل

همانطور که قبلاً ذکر شد، بسیاری از تومورهای مهره گردنی و ستون فقرات در ابتدا در قسمت دیگری از بدن ایجاد می‌شوند و سپس به ستون فقرات متاستاز می‌دهند که به آنها تومورهای ثانویه می‌گویند. محققان مطمئن نیستند که دقیقاً چه چیزی ممکن است باعث ایجاد تومورهای اولیه می شود برخی بر این گمان هستند که ژنتیک ممکن است در تشکیل این تومورها نقش داشته باشد.

اهمیت تشخیص زودهنگام تومورهای مهره گردنی

مهمترین علامت تومورهای مهره گردنی و ستون فقرات درد است. علامتی که نادیده گرفتن آن دشوار است. علاوه بر معاینه فیزیکی و عصبی، پزشک ممکن است آزمایش‌های تشخیصی خاصی را برای تصویربرداری از ستون فقرات تجویز کند که اولین قدم ضروری برای ارزیابی تومور بالقوه ستون فقرات است. در صورت وجود علائم فشرده سازی طناب نخاعی پزشک شما ممکن است سی تی اسکن، ام آر آی، اسکن یا میلوگرام را تجویز کند.

اگر اطلاعات کافی درباره جراحی تومورهای ستون فقرات ندارید می توانید با مطالعه مقاله لینک شده به پاسخ بسیاری از سوالات ذهنی خود برسید.

در مورد جراحی دیسک کمر بیشتر بدانید.

اگر مطالعات تصویربرداری برای تومور مثبت باشد، ممکن است بیوپسی انجام شود. در بیوپسی نمونه کوچکی از بافت به صورت میکروسکوپی مورد بررسی قرار می گیرد تا مشخص شود که آیا تومور خوش خیم یا بدخیم است. در صورت بدخیم بودن، بیوپسی نوع سرطان موجود مرحله بیماری و پیشرفت آن بررسی می شود. البته بسته به نوع تومور و محل آن، آزمایش ها یا روش های دیگری ممکن است توصیه شود.

انواع تومورهای مهره گردنی

در ادامه انواع تومورهای مهره گردنی را بر اساس ناحیه قرار گرفتن تومور بررسی می کنیم:

تومور استخوان

این تومورها بر روی استخوان مهره و یا بافت اطراف مهره تشکیل می شوند. این نوع تومورها به دو گروه تومور های اولیه و ثانویه تقسیم می شوند.

تومورهای اولیه

منشاء تومورهای اولیه، استخوان مهره و یا بافت اطراف می باشد. در اغلب اوقات این تومورها سرطانی نیستند و به آهستگی رشد می کنند. در برخی مواقع نیز می تواند باعث ایجاد خطرات و مشکلات جدی برای بیمار شود. استئوما، کوردوما، سارکوم استئوژنیک، کندروسارکوم، استئوبلاستوما و سارکوم ایوینینگ از شایع ترین تومورهای مهره گردنی نوع اولیه می باشند.

تومورهای ثانویه

این تومورهای مهره گردنی، حاصل متاستاز سلول های سرطانی قسمت های دیگر بدن می باشند. در اکثر اوقات سرطان پروستات، سینه و ریه، باعث بروز این نوع تومور می شوند. انتقال سلول های سرطانی معمولا به وسیله جریان خون اتفاق می افتد. این نوع تومور تهاجمی بوده و رشد سریع تری دارد. برای درمان این نوع تومور از روش پرتو درمانی و شیمی درمانی همراه با روش جراحی استفاده می شود.

تومورهای اینترادورال

این نوع تومور در داخل نخاع تشکیل می شود و به نخاع و ریشه های عصبی نخاع صدمه می رساند. عوارض این نوع تومور برای بیمار خطرناک است و موجب بی حس شدن اندام و یا فلج شدن بدن می گردد. تومورهای مهره گردنی اپاندیموما، آستروسیتوما و آنا بلاستوما  جزو این گروه می باشند.

تومورهای اکسترادورال

این نوع تومور در درون ستون مهره ها و در قسمت کانال نخاع ایجاد می شوند ولی در بخش خارجی نخاع و ریشه های عصبی نخاع قرار می گیرند. اکثر اوقات این نوع تومورها خوش خیم می باشند و سرعت رشد آنها کند می باشد. تومورهای مهره گردنی مننژیوما، نوروفیبروماها و شوانوماها از این دسته اند. تومورها مننژیوما بیشتر در خانم های میانسال و سالمند دیده می شود.

انواع تومورهای خوش خیم مهره گردنی

در ادامه با هم انواع تومورهای خوش خیم ستون فقرات را بررسی می کنیم:

کیست استخوان آنوریسمال

این کیست های خوش خیم استخوان با مایع پر شده و به نظر می رسد که استخوان را منبسط می کنند و می توانند در هر استخوانی رخ دهند. اما زمانی که این تومورها در ستون فقرات و مهره گردنی ظاهر می شوند، اغلب در نواحی خلفی ایجاد می شوند. بیشتر آنها زمانی کشف می شوند که بیماران در سنین نوجوانی یا بیست سالگی خود هستند.

همانژیوم تهاجمی

نوعی همانژیوم خوش خیم، همانژیوم تهاجمی می تواند به خارج از استخوان به داخل بافت نرم گسترش یابد. این تومورهای مهره گردنی ممکن است در برخی موارد نیاز به درمان داشته باشند.

همانژیوم، خوش خیم

همانژیوم ها تومورهای مهره گردنی غیر سرطانی (خوش خیم) هستند که از رگ های خونی غیرطبیعی ساخته شده اند. آنها شایع هستند و می توانند در هر جایی از بدن ایجاد شوند. همانژیوم ستون فقرات معمولاً در وسط کمر (ناحیه قفسه سینه) یا پایین کمر (ناحیه کمر) ظاهر می شود. بیشتر آنها به طور اتفاقی پیدا می شوند و نیازی به مداخله ندارند.

تومور سلول غول پیکر استخوان

تومورهای مهره گردنی سلول غول پیکر استخوان خوش خیم اما موضعی تهاجمی هستند که می توانند در هر استخوانی ظاهر شوند. این تومور اغلب در ساکروم و استخوانی در پایه ستون فقرات، یافت می شود. این تومورها بسته به شرایط و ترجیحات بیمار نیاز به درمان، از جمله جراحی کم تهاجمی، یا درمان های پزشکی و جراحی ستون فقرات دارند.

Osteoid Osteoma

تومورهای مهره گردنی خوش خیم استخوان که می توانند در هر استخوانی از بدن ایجاد شوند. استئومای استوئیدی مشخصاً باعث ایجاد درد شبانه می شود که با داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی تسکین می یابد.

اگرچه استئومای استوئیدی می تواند باعث درد و ناراحتی شود، اما در سراسر بدن پخش نمی شود. این تومورها معمولا کوچک هستند (اندازه آنها کمتر از ۱.۵ سانتی متر) و رشد نمی کنند. این شایع ترین علت اسکولیوز دردناک است. درمان بر حذف یا از بین بردن تومور به روشی با حداقل تهاجم متمرکز است.

استئوبلاستوم

تومور خوش خیم استخوانی است که از نظر ساختاری با استئومای استئوییدی مرتبط است. استئوبلاستوما از نظر توانایی رشد بیشتر از ۲.۰ سانتی متر قطر هستند و می تواند رفتار تهاجمی تری داشته باشد. درمان بر حذف یا از بین بردن تومور به روشی با حداقل تهاجم متمرکز است.

تشخیص تومورهای مهره گردنی

  1. فرد با علائم تومور مانند احساس درد و یا بی حسی در برخی اندام به پزشک مراجعه می کند.
  2. بررسی پرونده پزشکی بیمار توسط پزشک متخصص
  3. انجام معاینه فیزیکی و عصبی
  4. انجام عکس برداری
  5. انجام آزمایش های مربوط برای تشخیص نوع تومور و موقعیت تومور
  6. اسکن هسته ای استخوان
  7. رادیو گرافی ستون مهره ها
  8. انجام ام آر آی
  9. انجام سی تی اسکن
  10. آزمایش مایع مغزی نخاعی
  11. توموگرافی با نشر پوزیترون
  12. میلوگرام جهت ارزیابی نخاع و ساختار ستون مهره ها
  13. نمونه برداری از بافت تومور یا انجام بیوپسی
  14. انجام آزمایش هایی برای تشخیص سرطان و یا عدم وجود سرطان در قفسه سینه، ریه ها و دستگاه گوارش
بهترین جراح تومور مهره گردنی

جراحی تومورهای مهره گردنی

تومورهای واقع در قسمت مهره گردنی از نوع پیشرونده می باشند که باید حتما و خیلی سریع درمان شوند. انجام جراحی روش های مختلف دارد.

جراحی میکروسکوپی

در این روش جراحی، پزشک یک برش کوچک در محل قرار گرفتن تومورهای مهره گردنی ایجاد می کند و با کمک میکروسکوپ، آن را خارج می کند. در این روش عوارض کمی ایجاد می شود و به اعصاب گردن نیز آسیب نمی رسد.

جراحی دکمپرشن

هنگامی که تومورهای مهره گردنی رشد کرده و فرد با علائم بی حسی و بی حرکتی مواجه می شود، از این روش جراحی انجام می شود. این روش، جراحی باز نخاع محسوب می شود. در این جراحی قسمت هایی از ستون مهره ها برداشته می شود تا پزشک دسترسی بیشتری به موقعیت تومور داشته باشد. بعد از خارج کردن تومور، مهره ها به سر جایشان برگردانده می شوند.

جراحی بازسازی مهره ها

اگر نوع تومور استخوانی باشد، به مهره ها و ریشه های عصبی آسیب وارد شده است. جراح مغز و اعصاب بعد از برداشتن تومور، بازسازی و ترمیم مهره ها را با روش کایفوپلاستی و یا ورتبروپلاستی انجام می دهد. در این روش از تزریق سیمان به مهره کمر جهت ثابت کردن استخوان استفاده می شود.

شیمی درمانی و پرتودرمانی تومورهای مهره گردنی

زمانی که دسترسی به تومور امکان پذیر نباشد و یا تمام تومور برداشته نشده باشد، از این روش ها استفاده می شود.

عوارض جراحی تومورهای مهره گردنی

  1. عفونت محل جراحی
  2. عفونت های سیستمیک
  3. ترومبوز وریدی عمقی
  4. عوارض جراحی در کسانی که بیماری زمینه ای دارند و یا استروئید مصرف می کنند، بیشتر مشاهده می شود.
جراحی تومور نخاع

خلاصه مطلب

تومور نخاعی رشد غیر طبیعی بافت است. سلول های تومور ممکن است به آرامی یا خیلی سریع تکثیر شوند. تومورهای ستون فقرات یا بدخیم یا خوش خیم هستند. علاوه بر این، تومورها می توانند در هر نقطه از ستون فقرات ایجاد شوند: گردنی ، قفسه سینه ، کمری و…

تومورهای مهره گردنی یکی از خطرناک ترین تومورهای دستگاه عصبی هستند، که با رشد آن ها فشار زیادی به ستون فقرات وارد می شود. در این مقاله به انواع تومورهای مهره گردنی و درمان آن ها پرداختیم.

بیشتر بدانیم

عوارض جراحی دیسک گردن

عوارض جراحی دیسک گردن نیز مانند عوارض تمامی جراحی‌ها اجتناب ناپذیر است. عوارض یک جراحی معمولا برای همه افراد اتفاق نمی‌افتد اما ممکن است برخی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکتر خلیل میرزامحمدی

دکتر خلیل میرزامحمدی

متخصص جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات

با کلیک بر روی دکمه زیر در مورد جراحی پارگی دیسک کمر بیشتر بدانید.

پاپ آپ دیسک کمر